Flaczki w wyjątkowej odsłonie
Pixabay / ivabalk

Przepis Jakuba Kuronia na wegetariańskie flaczki

Flaczki z boczniaków mogą zaskoczyć swoim smakiem osoby, które są przywiązane do mięsnego wydania kultowej zupy. Jakub Kuroń zdradził swoją recepturę. Obok takiego smakołyku ciężko przejść obojętnie. Boczniaki w tek odsłonie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca.

Flaczki mają status kultowej potrawy, która często gości na naszych stołach. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taką zupę. Okazuje się, że jej bezmięsny wariant jest równie smakowity. Jakub Kuroń wie co dobre.

Bezmięsne flaczki z boczniaków momentalnie znikają z talerzy

Przepyszne flaczki uchodzą za wyjątkowy specjał, który cechuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niektórych zniechęca forma tego dania. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem mogą być flaczki z boczniaków.

Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej opublikował przepis na flaczki ze smakowitych boczniaków. Mistrz kulinariów już wcześniej udowadniał, że doskonale wie, czym jest dobra zupa. Ogórkowa w jego wykonaniu to istny majstersztyk.

Wegetariańskie flaczki w znacznej mierze składają się z boczniaków. Już same grzyby są niezwykle pyszne, jednak wykorzystanie ich w zupie, jest jednym z najlepszych pomysłów. Całość smakuje tak, że prośby o dokładkę są normą.

Nieznane funkcje piekarnikaNieznane funkcje piekarnikaCzytaj dalej

Przepis na flaczki w bezmięsnej odsłonie jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez problemów. Część składników znajdziemy we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • 300 g boczniaków
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • 15 g suszonej słodkiej papryki
  • 15 g majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • 2 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Wegetariańskie flaczki zaskoczą wielbicieli mięs

Na początku weźmiemy się za boczniaki. Grzyby czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na grube paski. Marchewki, seler i pietruszkę tniemy na słupki. Pora kroimy na półplasterki, a cebulę drobno siekamy.

Rozdrobnione warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich grzyby. Kiedy upłynie kolejne 5 minut, wszystko wzbogacamy o wyciśnięty czosnek i przyprawy. Kontynuujemy podgrzewanie przez 2 minuty. Całość delikatnie mieszamy.

Mieszankę zalewamy bulionem i gotujemy przez około pół godziny. Nasze flaczki powinny być już gotowe. Jakub Kuroń ponownie okazał się niezawodny. Warto wypróbować również przepis na jego zupę pomidorową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł