

31 Sierpnia 2020
Flaczki według receptury samej Magdy Gessler, polski smakołyk w najlepszym wydaniu
Flaczki są jedną z potraw, którą można kochać albo nienawidzić. Nie ma nic pomiędzy. Tylko prawdziwy smakosz doceni ich szlachetny smak. W wykonaniu Magdy Gessler flaczki są jeszcze pyszniejsze niż zazwyczaj. Słynna restauratorka ma swoje tricki, które niebywale poprawiają jego walory smakowe.
Flaczki z całą pewnością należą do kanonu polskich potraw. Trudno wyobrazić sobie imprezę rodzinną czy wesele bez tej zupy na stole. Nasz ogromny sentyment do flaczków jest w pełni uzasadniony. Znajdziemy w niej zarówno pikanterię, jak i cudowny mięsny smak. Nic, tylko zajadać. Magda Gessler zna genialną recepturę, która gwarantuje kulinarny sukces.
Flaczki - przepis samej Magdy Gessler
Znana restauratorka od zawsze zaznacza, że ubóstwia autentyczną, polską kuchnię. Magda Gessler uważa, że posiadamy niesamowite bogactwo smaków i niezwykłych połączeń składników. Wiele osób jednak idzie na łatwiznę i nie przygotowuje potraw zgodnie ze sztuką. Z takimi wyskokami od dekady Magda walczy z programie "Kuchenne rewolucje". Flaczki łatwo zepsuć nieumiejętnym przygotowaniem, dlatego w tej kwestii warto polegać na jej autorytecie.
Potrzebujesz:
- 1 kg flaków
- mała gicz cielęca
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler - kawałek
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- nieco świeżego imbiru
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki słodkiej papryki
- mąka
- majeranek
Dzisiaj grzeje:
- Nowe obostrzenia w Polsce od dziś. Limity na siłowaniach, w kinach, zakaz targów i obowiązkowe maseczki
- Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
- Premier z ważną informacją dla emerytów: Po latach poświęceń zasłużyliście
Flaki gotujemy z dodatkiem giczy cielęcej. Po dłuższej chwili dodajemy do nich starte na tarce o grubych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler oraz liść laurowy i ziarenka pieprzu,a także ziela angielskiego. Zupę solimy. Wyjmujemy gicz i obieramy z mięsa. Mięso kroimy w paseczki i dodajemy do flaczków. Mąkę i masło podsmażamy na maśle na zasmażkę o ciemnym kolorze. Do flaków dodajemy pozostałe przyprawy, starty na drobno imbir oraz zasmażkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy bardzo gorące z dodatkiem świeżego pieczywa.
Rewelacyjny przepis na flaczki znajdziecie także na kanale SkutecznieTv na platformie Youtube.
Najlepsze newsy:
- TVP Info przekazało doskonałe wieści. Play wprowadza zmiany, na które czekały tysiące klientów
- Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża
- Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robić
- 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
- Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
- Pilne doniesienia z reprezentacji Polski. Kolejny gwiazdor wypada z kadry, wielkie problemy przed Ligą Narodów
Źródło: polki
Następny artykuł