Flaki będą o wiele lepszefacebook.com

Kochasz flaczki? Prosty błąd i nadają się do wylania, dodajesz majeranek i gałkę muszkatołową?

Flaki są doskonałą zupą na zimę - rozgrzewają, sycą i pysznie smakują. Jeśli próbujesz je ugotować, lecz nie wychodzą tak jak chcesz, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Poniżej wskazujemy co zrobić, aby go uniknąć.

Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem jej do odpływu - mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną.

Niesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innychNiesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innychCzytaj dalej

Flaki mogą być jeszcze lepsze

Flaki same w sobie nie smakują ani nie pachną przyjemnie, lecz wraz z odpowiednimi warzywami i przyprawami osiągają niesamowity pułap smaku. Ciężko znaleźć potrawę, która wywoływała by tyle emocji co flaczki - większość ludzi albo ją kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, lecz nie jesteś w stanie ugotować jej odpowiednio smacznej, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd, którego skutki są nieubłagane.

Dzisiaj grzeje:

  1. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę
  3. Nie możesz znaleźć borowików w lesie? Wyhoduj je sobie w ogródku lub doniczce, pomoże ci specjalna mikstura

Po pierwsze, aby flaki były odpowiednio miękkie i nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku, należy dość długo wymoczyć je w wodzie. Wystarczy przez noc włożyć je do miski z wodą i schować do lodówki. W ten sposób wypłukujemy zanieczyszczenia, które sprawiają, że finalna zupa jest niesmaczna. Następnie wystarczy gotować je wraz z warzywami, dzięki czemu przejdą ich aromatem.

Jeśli jednak nie dodasz gałki muszkatołowej i majeranku, cały twój trud pójdzie na marne. To ich smak, wraz z cynamonem, pieprzem cayenne i papryką w proszku sprawia, że flaczki są ulubiona zupą milionów Polaków. Intensywny aromat korzennych przypraw zamaskuje wszelkie niedociągnięcia we flaczkach.

Jeśli twoja zupa nie jest wystarczająco gęsta, masz trzy możliwości zagęszczenia jej. Warto spróbować każdego z nich i wybrać swój ulubiony.

  1. Zasmażka na bazie masła i mąki doskonale zagęści wywar i sprawi, że zupa będzie aksamitna.
  2. Bułka tarta napęcznieje wciągając płyn z zupy i także zagęści całą potrawę.
  3. Śmietana również nadaje się jako zagęszczacz, jednak jej delikatność złagodzi smak flaczków, co nie każdemu może podejść.
Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich "Kuchennych rewolucji" potrzebne były chusteczkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Raczej nie ma po co podchodzić do bankomatów. Kilka największych banków w weekend odetnie klientów
  2. Nowe odkrycie dotyczące koronawirusa. Pewien sposób może zmniejszyć ryzyko zakażenia nawet pięciokrotnie
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Gessler pokazała przepis na obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem ich smaku jest aromatyczna przyprawa
  5. Naturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miód
  6. Weszli do opuszczonego domu w środku lasu. Wewnątrz znaleźli rzeczy, o których nawet im się nie śniło

Źródło: gotujmy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł