Forszmak
pixabay.com

Forszmak

Forszmak to swego rodzaju przystawka, zazwyczaj podawana do dania głównego. W zależności od miejsca może to być np. zapiekanka ziemniaczana przygotowywana na bazie pieczonego mięsa, śledzi, bulionu, cebuli i jajek, całość posypana tartym żółtym serem, z dodaną do smaku oliwą i pieprzem. Forszmak to danie wywodzące się z lat 80. i 90. wywodzące się z Lubelszczyzny. W tym rejonie to rodzaj jednogarnkowego dania, gulaszu, ale bez ziemniaków. To danie szybko i na długo zaspokaja głód. Jest bogate w smaki i aromaty, a to dzięki zastawaniu różnych mięs oraz przypraw.

Forszmak lubelski z kiszonym ogórkiem

Nie ma nic lepszego na świecie niż sycąca zupa po powrocie do domu z pracy. Możesz ją ugotować dzień wcześniej i zajadać się nią przez najbliższe 2-3 dni. Forszmak jest trochę jak bigos – im częściej go podgrzewasz, tym jest smaczniejszy i smaki lepiej się przegryzą.

SKŁADNIKI

  • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbas
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 800 ml bulionu 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 4 sztuki ogórków kiszonych – nie kwaszonych!
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój w paski lub kostkę wędliny, mięso i kiełbasę. Rozgrzej patelnię, wyłóż mięso i lekko podsmaż. Najpierw smaż najbardziej tłuste mięso i później dodawaj po kolei następne. Obsmażone mięsa przełóż do garnka. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oleju i obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu przełóż ją do garnka, gdzie są już mięsa. Wlej gorący bulion. Dodaj wszystkie przyprawy. Zagotuj i zmniejsz ogień, aby gotować zupę około 10 minut pod przykryciem. Dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone i dalej gotuj około 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż i dodaj kilka łyżek forszmaku, tak aby powstała gęsta pasta. Uważaj, aby nie przypalić zasmażki, inaczej będzie ona do wyrzucenia. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i przelej do garnka. Mieszaj do momentu, aż zupa zgęstnieje. Podawaj w głębokich miseczkach, posypane pietruszką.

Nieco lżejsza forma forszmaku

Forszmak nie zawsze musi być tłusty i bogaty w boczek. Zamiast ciężkich mięs można dodać mięso z kurczaka lub z indyka. Aby było jeszcze zdrowiej, można dodać do dania paprykę. Ciekawego smaku dodadzą też pieczarki oraz kukurydza. Będzie to zmiksowany smak kwaśnych pomidorów i ogórka z słodką kukurydzą oraz papryka. Magia na talerzu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku na łyżce masła i oliwy z oliwek zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pokrój w plasterki pieczarki i dodaj do garnka. Mieszaj, smażąc około 2 minuty. Paprykę też pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj przyprawy i smaż wszystko około 3 minuty. Teraz wlej bulion i zagotuj całość. Pokrój fileta z kurczaka w kostkę i dodaj do gotującej się zupy. Wrzuć do garnka odcedzoną kukurydzę i całość gotuj około 6 minut. Czas na dodanie pomidorów z puszki oraz pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Zrób zasmażkę z łyżki mąki oraz masła - na suchej patelni podsmaż mąkę, jak będzie już lekko złota, dodaj masło i wymieszaj drewnianą łyżką na gładką masę. Następnie dodaj 2-3 łyżki zupy, aby otrzymać gęstą zawiesinę. Dodaj do garnka z zupą, energicznie mieszając.

Forszmak, to jak widać genialnie danie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią spędzać za wiele czasu w kuchni. To pożywna zupa, która sprosta wymaganiom koneserów dawnej sztuki kulinarnej. Co też ważne, forszmak jest naprawdę bardzo prostym daniem do wykonania. Kilka składników wymieszanych w garnku i dobrze doprawionych z pewnością stanie się ulubionym daniem Twojej rodziny i znajomych.

Następny artykuł