Frytki z sosemWikipedia / Poutine Classique at La Banquise in Montreal / autor: Yuri Long

Skończył jej się ketchup, więc frytki podała z serem i jedynym sosem, jaki znalazła w kuchni. Wszyscy się zachwycili, niebywałe połączenie smaków

Frytki w takiej formie mogą wydawać się kontrowersyjne, jednak kto raz spróbuje tego połączenia, wróci po nie na pewno. Danie już zdobywa międzynarodową sławę, a sos do jego przygotowania ma w swojej szafce każda pani domu.

Frytki to nasza ukochana przekąska. Zazwyczaj pałaszujemy je z ketchupem, a co odważniejsi dodają do nich nieco majonezu. Frytki stały się już nawet gwiazdami na polskich weselach doskonale pasując do kotletów de volaile. Chrupiące kąski ziemniaczane uwielbia każde dziecko i porcja tych pyszności przekona do jedzenia nawet największego niejadka. Pewnej pani domu zamarzyły się frytki na popołudniową przekąskę, niestety okazało się, że nie ma w domu żadnego sosu. Użyła więc nieco kreatywności i w szafce z przyprawami znalazła jedyną rzecz, którą mogła polać swoje danie, a całość posypała serem - wyszło rewelacyjne. Nawet nie podejrzewała, że właśnie przyrządziła kultowe kanadyjskie danie.

Jednak się potwierdziło, szykują się wielkie zmiany w sklepach. Ministerstwo przekazało ważne dla klientów informacjeJednak się potwierdziło, szykują się wielkie zmiany w sklepach. Ministerstwo przekazało ważne dla klientów informacjeCzytaj dalej

Frytki z nietypowym sosem

Poutine to kanadyjski przysmak o nietypowym sposobie przyrządzenia. Rolę dodatku do frytek pełni w nim sos pieczeniowy. Gorący i aromatyczny sos wbrew pozorom doskonale pasuje do frytek, a wykończenie dania serem dopełnia smaku. Poutine jest szalenie popularny w Kanadzie oraz w Wielkiej Brytanii, a najlepiej smakuje z wyrazistym serem cheddar. Frytki w stylu poutine bez trudu przygotujesz we własnej kuchni, bo przepis jest bajecznie prosty. Sos pieczeniowy można oczywiście przygotować od zera, jednak jeśli posiadamy ulubiony wśród "gotowców", nie ma takiej potrzeby. Frytki w tym wydaniu to domowy fast food, więc to od nas zależy czy wolimy szybszą, czy bardziej pracochłonną wersję.

Dzisiaj grzeje:

  1. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
  2. Fundusz Medyczny nie powstanie? Komisja Zdrowia nie będzie go rozpatrywać

Potrzebujesz:

      • 0,5 kg ziemniaków
      • olej
      • paczka gotowego sosu pieczeniowego
      • ser cheddar bądź twarda mozzarella

Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube kawałki i wkładamy do lodowatej wody na co najmniej 30 minut. W tym czasie od ziemniaków oddzieli się skrobia i będą bardziej chrupiące. Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z wody i czekamy aż obciekną. Smażymy je na złoto na głębokim oleju. Ciemny sos pieczeniowy - najlepiej wołowy, przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy tylko wyjmiemy złociste frytki, solimy je, polewamy gorącym sosem i posypujemy serem. Przed nami prawdziwa uczta.

Najlepsze newsy:

Źródła: smakujkanade.blogspot.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł