Smakosze.pl
Frytki z pietruszki

canva/bhofack2

Frytki z pietruszki - szybka i zdrowa przekąska

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na zdrowy dodatek do obiadu, lekką kolację lub przekąskę? Przygotuj frytki z pietruszki oprószone solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką. Frytki pieczone w piekarniku są zdrowe, lekkostrawne i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na obłędne frytki z pietruszki.

Korzeń pietruszki od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek na problemy z układem nerwowym, moczowym i sercowym. Zawarte w pietruszce witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych minerałów zwiększają koncentrację, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają moczopędnie i przeciwzapalnie, wzmacniając tym samym pęcherz i nerki.

Frytki z pietruszki są więc zdrową alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Danie jest mało kaloryczne, ponieważ pietruszka pieczona jest w piekarniku bez grama tłuszczu. Przyprawy, takie jak sól, pieprz i papryka czerwona doskonale łączą się z lekko ostrawym smakiem korzenia pietruszki.

Frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków i pietruszki. Poznaj przepis na obłędne frytki z cukinii oraz frytki z marchewki z imbirem.

Przepis na frytki z pietruszki

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g korzenia pietruszki

  • łyżeczka soli i pieprzu ziołowego

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 3 łyżki wody

Jak zrobić frytki z pietruszki?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i ustaw opcję pieczenia góra-dół.

W misce wymieszaj wodę, sól, pieprz i paprykę, pietruszkę pokrój w słupki i obtocz w marynacie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż frytki tak, aby się nie stykały. Piecz 30-40 minut, w zależności od grubości frytek.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Czytaj więcej >
Wakacyjna wersja rosołu

Przepisy

Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Czytaj więcej >
Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >