

23 Września 2020
Magda Gessler nigdy nie robi jej inaczej. Wybitna galaretka z kurczakiem i zaskakującym dodatkiem
Galaretka z kurczaka jest świetnym pomysłem na szybka przekąskę. Receptura Magdy Gessler jest wyjątkowo prosta. Świetnie sprawdza się na domową przekąskę i na przyjęcie.
Galaretka, lub inaczej zimne nóżki, są kultowym daniem wprost z PRL, kiedy to podawane były na wszelkiego rodzaju imprezach i wydarzeniach. Delikatny smak zmrożonej galaretki z kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny sprawia, że ma się energię na zabawę przez cały wieczór. Receptura Magdy Gessler jest doskonała - nie wymaga zbyt dużo pracy, a większość czasu i tak będzie się czekało, aż galareta stężeje.
Galaretka wedle Magdy Gessler - delikatnie zmodyfikowany tradycyjny przepis
Danie może być wymagające dla laików, zwłaszcza według tradycyjnych przepisów, które zalecają, by mięso gotować bardzo długo, aby wydobyć z nich kolagen. Nie musimy się jednak zrażać do przepisu Magdy, który pozwala nam skrócić czas przygotowania dzięki użyciu żelatyny. Co więcej, Magda Gessler postanowiła jeszcze bardziej zmienić recepturę i zamiast klasycznego kurzego jaja dodaje do tymbalików jaja przepiórcze.
Dzisiaj grzeje:
- Elżbiecie dokuczała nawracająca dolegliwość, postanowiła przez 10 dni pić codziennie szklankę soku z buraka. Lata cierpienia zakończyły się w mgnieniu oka
- Dantejskie sceny w Krakowie. Mieszkańcy są przerażeni
- Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenie
Składniki:
- kurczak cały
- 2 marchewki
- 2 cebule
- pół selera
- 1 pietruszka
- 5 liści laurowych
- goździki (5-6)
- 2-3 łyżki żelatyny
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 5-7 marynowanych prawdziwków
- 10 jajek przepiórczych
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Ugotowane do miękkości mięso studzimy przez chwilę, a następnie oddzielamy mięso, skórę i tłuszcz od kości.
- Wywar przecedzamy przez sito i rozpuszczamy w nim żelatynę.
- W między czasie należy ugotować przepiórcze jaja na twardo, obrać je ze skorupki i ułożyć w salaterkach.
- Odcedź grzybki i posiekaj w kostkę.
- Mięso siekamy, przekładamy do salaterek, dodajemy grzyby, groszek i zalewamy wywarem.
- Gdy mięso i wywar całkowicie wystygną, wkładamy je do lodówki i trzymamy je tam aż stężeją.
- Przed podaniem zimnych nóżek koniecznie zdejmujemy zgromadzony na nich tłuszcz i posyp siekaną pietruszką.
Najlepsze newsy:
- Tylko odbierzesz telefon. Potem możesz się nie wypłacić
- Szef GIS ostrzega przed nadciągającym wzrostem zachorowań. Padła nawet konkretna data, kiedy możemy się go spodziewać
- Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, tylko 3 składniki. Cała rodzina zachwyci się jej smakiem
- 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
- Dopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgę
- Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady
Źródło: beszamel.se.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł