Galaretka jakiej jeszcze nie jadłeśScreen z filmu na kanale Czas Smakosza na Youtubie

Magda Gessler nigdy nie robi jej inaczej. Wybitna galaretka z kurczakiem i zaskakującym dodatkiem

Galaretka z kurczaka jest świetnym pomysłem na szybka przekąskę. Receptura Magdy Gessler jest wyjątkowo prosta. Świetnie sprawdza się na domową przekąskę i na przyjęcie.

Galaretka, lub inaczej zimne nóżki, są kultowym daniem wprost z PRL, kiedy to podawane były na wszelkiego rodzaju imprezach i wydarzeniach. Delikatny smak zmrożonej galaretki z kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny sprawia, że ma się energię na zabawę przez cały wieczór. Receptura Magdy Gessler jest doskonała - nie wymaga zbyt dużo pracy, a większość czasu i tak będzie się czekało, aż galareta stężeje.

Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejscaSięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejscaCzytaj dalej

Galaretka wedle Magdy Gessler - delikatnie zmodyfikowany tradycyjny przepis

Danie może być wymagające dla laików, zwłaszcza według tradycyjnych przepisów, które zalecają, by mięso gotować bardzo długo, aby wydobyć z nich kolagen. Nie musimy się jednak zrażać do przepisu Magdy, który pozwala nam skrócić czas przygotowania dzięki użyciu żelatyny. Co więcej, Magda Gessler postanowiła jeszcze bardziej zmienić recepturę i zamiast klasycznego kurzego jaja dodaje do tymbalików jaja przepiórcze.

Dzisiaj grzeje:

  1. Elżbiecie dokuczała nawracająca dolegliwość, postanowiła przez 10 dni pić codziennie szklankę soku z buraka. Lata cierpienia zakończyły się w mgnieniu oka
  2. Dantejskie sceny w Krakowie. Mieszkańcy są przerażeni
  3. Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenie

Składniki:

  • kurczak cały
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 5 liści laurowych
  • goździki (5-6)
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5-7 marynowanych prawdziwków
  • 10 jajek przepiórczych
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Ugotowane do miękkości mięso studzimy przez chwilę, a następnie oddzielamy mięso, skórę i tłuszcz od kości.
  4. Wywar przecedzamy przez sito i rozpuszczamy w nim żelatynę.
  5. W między czasie należy ugotować przepiórcze jaja na twardo, obrać je ze skorupki i ułożyć w salaterkach.
  6. Odcedź grzybki i posiekaj w kostkę.
  7. Mięso siekamy, przekładamy do salaterek, dodajemy grzyby, groszek i zalewamy wywarem.
  8. Gdy mięso i wywar całkowicie wystygną, wkładamy je do lodówki i trzymamy je tam aż stężeją.
  9. Przed podaniem zimnych nóżek koniecznie zdejmujemy zgromadzony na nich tłuszcz i posyp siekaną pietruszką.
Przeszukaj półki i lodówkę, są na czarnej liście. Nie jedz ich, GIS podjął ostateczną decyzjePrzeszukaj półki i lodówkę, są na czarnej liście. Nie jedz ich, GIS podjął ostateczną decyzjeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tylko odbierzesz telefon. Potem możesz się nie wypłacić
  2. Szef GIS ostrzega przed nadciągającym wzrostem zachorowań. Padła nawet konkretna data, kiedy możemy się go spodziewać
  3. Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, tylko 3 składniki. Cała rodzina zachwyci się jej smakiem
  4. 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
  5. Dopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgę
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł