Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Slajd 1 z 6
Słynne kartacze z Podlasia
Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.
Slajd 2 z 6
Uwielbiany sękacz - najpopularniejszy deser z Podlasia
Sękacz to wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo - tłuszczowego. Piecze się go na otwartym ogniu na obracającym się rożnie w kształcie wydłużonego wałka. Danie jest szczególnie popularne na Podlasiu.
Slajd 3 z 6
Kochane przez niemal wszystkich Polaków oscypki prosto z Zakopanego
Oscypek to twardy, wędzony ser z mleka owczego. Jest niekwestionowany przysmakiem w okolicach Zakopanego. Ser doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny lub boczku.
Slajd 4 z 6
Najlepszy, kultowy śląski obiad
Poznajecie potrawy ze zdjęcia? Są one charakterystyczne dla jednego z regionów Polski. Chodzi oczywiście o Śląsk. Chyba nie ma smakosza, który nie skusiłby się na tradycyjne kluski śląskie i roladę. Na zdjęciu brakuje modrej kapusty, która jest idealnym dopełnieniem obu dań.
Slajd 5 z 6
Najpopularniejsze w Polsce rogale prosto z serca Wielkopolski
Rogale Świętomarcińskie są przysmakiem, który pochodzi z Wielkopolski. Tradycyjnie je się je z okazji Dnia Świętego Marcina, który obchodzimy 11 listopada. Oryginalne rogaliki można zjeść w wybranych miejscach, a ich wnętrze skrywa nieziemska masa z białego maku.
Slajd 6 z 6
Jedyne w swoim rodzaju wielkopolskie pyry z gzikiem
Chyba nie ma osoby, która nie zjadłaby ich ze smakiem. Słynne wielkopolskie pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki z dodatkiem odpowiednio doprawionego twarogu.
Podczas gotowania rosołu łatwo o fatalne błędy. Nr 6 popełnia większość Polaków
Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.