Smakosze.pl Produkty Genialny trick na przywrócenie powłoki patelni
Pixabay/fotoblend

Genialny trick na przywrócenie powłoki patelni

25 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Patelnia, jak każde inne wyposażenie w kuchni, nie ma nieskończonego życia. W trakcie używania obijamy ją o kanty szafek, przepalamy czy skrobiemy do tego stopnia, że jej powłoka może się uszkodzić. Wtedy większość z nas decyduje się na jej wyrzucenie.

Okazuje się jednak, że taka czynność jest zupełnym marnotrawieniem całkowicie dobrej patelni, którą w łatwy sposób można doprowadzić do całkowitego działania. Należy jedynie skorzystać z triku internautki, która pokazała go na swoim TikToku.

Jak naprawić patelnię?

Całe zadanie jest bardzo proste i potrzeba do jego wykonania jedynie soli oraz odrobiny wolnego czasu. Na początku należy dokładnie wymyć naczynie przy pomocy delikatnego detergentu i miękkiej gąbki. Pod żadnym pozorem nie wolno korzystać z twardych zmywaków.

Źródło: tiktok.com/@s_lou92

Po wyczyszczeniu suszy się patelnie zwykłym kuchennym ręcznikiem i stawia na palnik kuchenki (najlepsza jest gazowa, ponieważ ma najwyższą moc) i odpala gaz na wysoką moc. Gdy cała woda wyparuje z powierzchni metalu, trzeba rozsypać na nim sól.

Następnie "smaży" się ją do momentu, aż zmieni swój kolor z białego na jasno-brązowy. Po czym wysypuje się sól, wyciera jej resztkę wilgotną ściereczką i gotowe. Patelnia będzie działała jak nowa i z niewielka ilością oleju nic się nie będzie do niej przywierało.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.

Źródło: tiktok.com/@s_lou92

Jak dbać o patelnię?

Przede wszystkim nie wolno wkładać jej, gdy jest rozgrzana, do wody. Szybka i nagła zmiana temperatury wywiera ogromny wpływ na metal, a siły, jakie na niego oddziałują, mogą wytwarzać charakterystyczne odgniecenia, czy odrywającą się powłokę.

Przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej, należy posmarować ją odrobiną oleju i pozbyć się jego nadmiaru ręcznikiem papierowym . Teraz wystarczy podgrzać ją, aż olej zacznie parować, co sprawi, że na jej wierzchu utworzy się specjalna powłoka.

Tak zakonserwowane naczynie wystarczy włożyć do szafki i przechowywać z dala od światła słonecznego - w innym wypadku tłuszcz może zjełczeć, co nada mu nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: planetapolska.com; euro.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy