Genialny trick na przywrócenie powłoki patelni
Patelnia, jak każde inne wyposażenie w kuchni, nie ma nieskończonego życia. W trakcie używania obijamy ją o kanty szafek, przepalamy czy skrobiemy do tego stopnia, że jej powłoka może się uszkodzić. Wtedy większość z nas decyduje się na jej wyrzucenie.
Okazuje się jednak, że taka czynność jest zupełnym marnotrawieniem całkowicie dobrej patelni, którą w łatwy sposób można doprowadzić do całkowitego działania. Należy jedynie skorzystać z triku internautki, która pokazała go na swoim TikToku.
Jak naprawić patelnię?
Całe zadanie jest bardzo proste i potrzeba do jego wykonania jedynie soli oraz odrobiny wolnego czasu. Na początku należy dokładnie wymyć naczynie przy pomocy delikatnego detergentu i miękkiej gąbki. Pod żadnym pozorem nie wolno korzystać z twardych zmywaków.
Źródło: tiktok.com/@s_lou92
Po wyczyszczeniu suszy się patelnie zwykłym kuchennym ręcznikiem i stawia na palnik kuchenki (najlepsza jest gazowa, ponieważ ma najwyższą moc) i odpala gaz na wysoką moc. Gdy cała woda wyparuje z powierzchni metalu, trzeba rozsypać na nim sól.
Następnie "smaży" się ją do momentu, aż zmieni swój kolor z białego na jasno-brązowy. Po czym wysypuje się sól, wyciera jej resztkę wilgotną ściereczką i gotowe. Patelnia będzie działała jak nowa i z niewielka ilością oleju nic się nie będzie do niej przywierało.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.
Źródło: tiktok.com/@s_lou92
Jak dbać o patelnię?
Przede wszystkim nie wolno wkładać jej, gdy jest rozgrzana, do wody. Szybka i nagła zmiana temperatury wywiera ogromny wpływ na metal, a siły, jakie na niego oddziałują, mogą wytwarzać charakterystyczne odgniecenia, czy odrywającą się powłokę.
Przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej, należy posmarować ją odrobiną oleju i pozbyć się jego nadmiaru ręcznikiem papierowym . Teraz wystarczy podgrzać ją, aż olej zacznie parować, co sprawi, że na jej wierzchu utworzy się specjalna powłoka.
Tak zakonserwowane naczynie wystarczy włożyć do szafki i przechowywać z dala od światła słonecznego - w innym wypadku tłuszcz może zjełczeć, co nada mu nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: planetapolska.com; euro.com.pl