Smakosze.pl
Złota pieczona gęś na obiad

Materiały Partnera

Gęś pieczona na obiad – jak przyrządzić gęsinę?

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Barbara Daszuta

Udostępnij:

Gęsina to rodzaj drobiu, który wciąż jest mało popularny w polskich domach. Warto jednak wprowadzić to mięso do swojej diety ze względu na jego liczne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Gęś szczególnie warto spożywać w sezonie uboju, który przypada na miesiące od czerwca do listopada.

Gęsina – co to za mięso? 

Gęsina należy do drobiu. Jest mięsem stosunkowo chudym (ok. 3-6% tłuszczu na 100g), choć kalorycznym. 100 g mięsa z gęsi zawiera bowiem aż 339 kcal. To dużo w porównaniu z innymi typami drobiu – kurczakiem, który w tej samej wadze zawiera 158 kcal i indykiem, który na 100g ma zaledwie 129 kcal. 

Mimo to gęsina jest uznawana za mięso bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Przyrządzać można ją zarówno w postaci całej tuszki, jak i poporcjowanych udek, skrzydełek, piersi. Gęsia szyja może być także podstawą pysznego niedzielnego rosołu, a gęsie podroby – serca, żołądki, wątróbki polecane są do pasztetów, na farsze, do gulaszy, a także przygotowywania domowych kaszanek i kiełbas.

Wartości odżywcze mięsa z gęsi

Gęsina to mięso kaloryczne, ale bardzo wartościowe. Zawiera cenne witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jest też zaskakująco dobrym źródłem cennych tłuszczy omega-3.

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywienia Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu wspomina, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Ponad 70% tłuszczów w gęsinie to nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso zawiera też kwas oleinowy, który ceniony jest między innymi w oliwie z oliwek oraz ryboflawinę, która przyspiesza gojenie ran. Co więcej, gęsi tłuszcz nie traci swoich wartości nawet po podgrzaniu do 200°C. 

Dlaczego warto jeść pieczoną gęś? Zalety gęsiny - infografika

Dlaczego warto jeść pieczoną gęś? Zalety gęsiny - infografika

Gęsina – jak rozpoznać dobre mięso?

Eksperci Katedry Technologii Żywienia Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu wspominają, że gęsina jest najlepsza w sezonie uboju gęsi, czyli od czerwca do końca listopada. Wówczas mamy do czynienia z najbardziej jakościowym świeżym mięsem. Takie mięso można kupić nie tylko u hodowców, ale i w popularnych sieciach sklepów, jak Delikatesy Centrum

Po sezonie można jednak nadal kupować gęś mrożoną. 

Dobrej jakości świeża i mrożona gęś nie może być zbyt mała. Powinna ważyć ok. 4-5 kg. Najlepiej kupować ją w sklepach, gdzie dostępna jest z lady np. w Delikatesach Centrum.

Wówczas można lepiej obejrzeć mięso i żadne elementy opakowania nie przesłaniają oznak jego świeżości i jakości. 

Oglądając zarówno świeżą, jak i mrożoną gęsinę należy zwrócić uwagę na:

  • szeroką pierś gęsi – świadczy o tym, że zwierzę było dobrze odżywione i miało właściwą ilość przestrzeni oraz czasu na wzrost;

  • złotawą skórkę gęsi – tuszki o zabarwieniu brązowawym lub sinym wskazują na zbyt intensywne skubanie ptaka oraz mogą świadczyć o nieetycznej masowej hodowli (np. że gęsi miały mało miejsca, były pobijane);

  • pochodzenie mięsa – jeśli jest ono w opakowaniu, sprawdź producenta i upewnij się, czy współpracuje on z hodowcami ekologicznymi i certyfikowanymi. Najlepsza jest oczywiście gęś z wolnego wybiegu, karmiona paszami naturalnymi. W Delikatesach Centrum wszystkie produkty są starannie dobierane i pozyskiwane od sprawdzonych dostawców. To daje pewność, że pochodzą ze źródeł gwarantujących odpowiednią jakość.

Po czym poznać dobrą gęsinę? Jakościowa gęś do pieczenia - infografika

Po czym poznać dobrą gęsinę? Jakościowa gęś do pieczenia - infografika

Gęsina – ile gęsi kupić na obiad? 

Gęś jest znacznie większa od większości drobiu, no może poza samym indykiem. Przeciętna tuszka waży ok. 4-5 kg. To stosowna ilość na mniej więcej 6 do 10 porcji, wystarczy więc dla dużej rodziny. 

Warto jednak pamiętać, że podczas obróbki cieplnej mięso straci znacznie na swojej objętości. W czasie pieczenia wytapia się bowiem duża ilość tłuszczu z gęsi. Ponadto dobrze jest zdawać sobie sprawę, że gęś ma znacznie większe kości niż kurczak. Jeśli lubimy pojeść lub zapraszamy większą ilość gości, dobrze jest wybrać większą tuszkę. 

Gęś pieczona – jak przyrządzić tuszkę?

Jeśli korzysta się z mięsa mrożonego, dobrze jest rozmrozić je w lodówce. Trwa to dłużej (ok. 2 dni na rozmrożenie całej tuszki), ale wpływa znacznie bardziej pozytywnie na konsystencję mięsa niż gwałtowne rozmrażanie w temperaturze pokojowej (lub, co gorsza, w mikrofalówce).

Surową, świerzą gęś z kolei należy przed marynowaniem dokładnie umyć i ewentualnie oczyścić z resztek piór. Następnie osuszyć skórę ręcznikiem papierowym i umieścić w brytfannie i zamarynować. Gęś pieczona w piekarniku nie powinna być nacinana. Mięso może w ten sposób stracić na wilgotności. 

Przyprawy i marynata do gęsi

Gęsinę można marynować, nacierając ją z zewnątrz i od środka przyprawami wymieszanymi wraz z oliwą np.

  • pieprzem, solą, majerankiem, 

  • majerankiem, jałowcem, czosnkiem, rozmarynem i dodatkowo podlać czerwonym winem;

  • pieprzem, solą, miodem i melasą, oliwą i majerankiem, 

  • papryką słodką, rozmarynem, majerankiem, solą i pieprzem,

  • pietruszką, cebulą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Gęś pieczona w brytfance – jakie dodatki?

Klasycznym dodatkiem do gęsiny są pieczone wraz z mięsem jabłka. Smakują przepysznie w połączeniu z wytopionym z gęsi zdrowym tłuszczem. Najlepiej wybrać twarde gatunki jabłek np. szarą renetę. Popularne do gęsiny są też antonówki i papierówki. 

Podobnie jak jabłkami kaczkę można obłożyć także wiśniami, gruszkami lub pomarańczami. Innym dodatkiem do tuszki może być również żurawina. Można ją wykorzystać zarówno do marynaty i nadzienia, jak i podawać jako dodatek do mięsa. 

Jak długo piec gęś?

Gęś należy piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C. Czas pieczenia należy obliczyć za pomocą prostego wzoru – 45 minut na każdy kilogram tuszki. Co ważne – piekarnika nie wolno otwierać przed upływem pierwszych 2 godzin. 

By upewnić się, że mięso jest gotowe, nie należy go nakłuwać ani nacinać. Najlepszy sposób na upewnienie się, czy gęś w brytfance jest już upieczona to chwycenie skrzydełka i poruszenie ni, Jeśli jest luźne i porusza się z lekkością, to znaczy, że ptak dobrze się upiekł.

Gęś należy podawać zaraz po upieczeniu. Zimnej nie wolno odgrzewać, gdyż wysusza to mięso i sprawia, że gęsina staje się twarda i łykowata. Resztki niezjedzonej gęsiny z obiadu można wykorzystać na zimno np. do przyrządzenia pożywnej sałatki. 

Źródła:

Artykuł Partnera

Barbara DaszutaAutor

Copywriter. Absolwentka UKSW, z wykształcenia: teolog, pedagog i dietetyk kliniczny. Po godzinach: gamerka i miłośniczka technologii 4K (koc, książka, kawa, kot)

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >