Mięsopxhere / licencja: CC 0 / zdjęcie poglądowe

Groźne bakterie w jedzonych codziennie na obiad produktach, GIS apeluje do wszystkich Polaków, bądźcie ostrożni

GIS dokonał właśnie straszliwego odkrycia, z którym należy się zapoznać. Służby sanitarne przestrzegają przed realną szansą groźnego dla zdrowia zakażenia bakteriami salmonelli. Ostrzeżenia dotyczą popularnych produktów, które Polacy spożywają codziennie na obiad. Teraz są masowo wycofywane ze sprzedaży.

GIS po raz kolejny w ciągu ostatnich miesięcy natknął się na poważne niedopatrzenia ze strony producentów żywności. Tym razem aż dwie partie doskonale znanych nam produktów mogą stanowić wielkie zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Aktualnie trwa akcja wycofywania ich ze wszystkich sklepów. Każdy kto mógł mieć kontakt ze skażonymi produktami, według informacji podanych przez GIS, powinien zgłosić się do lekarza. Skutki zarażenia salmonellą mogą być tragiczne.

Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobreStosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobreCzytaj dalej

GIS alarmuje - salmonella w kolejnych produktach

Bakterie salmonelli są bardzo wytrzymałe. Wystarczy odrobina niedopieczonego produktu i istnieje poważne ryzyko zakażenia. Równie groźne są ewentualnie rozbryzgi produktu, które także z łatwością mogą przedostać się do jedzenia, które jadamy na surowo. Skutki zakażenia salmonellą mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zazwyczaj po przedostaniu się do organizmu bakterie te powodują ostre zapalenie żołądka i jelit, które mogą być szczególnie groźne dla osób starszych i dzieci. Okazuje się, że GIS znalazł te bakterie w popularnym obiadowym produkcie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kobieta zawsze brała prysznic z mężem. Po ostatniej kąpieli natychmiast zażądała rozwodu
  2. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  3. Gang Fajniaków ma nie tylko przyciągnąć dzieci. Biedronka ma drugi, mniej popularny cel akcji

GIS w Ciechanowie masowo wycofuje ze sklepów partie mięsa drobiowego z bakteriami salmonelli. Cytujemy dokładny komunikat służb - W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20 - podaje GIS. Główny Inspektorat Sanitarny zaznaczył także, że - mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - co potwierdza najgorsze przypuszczenia.

Dla bezpieczeństwa wycofano także partię o numerze - 232/2/309/20 obejmującą różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. - wyliczają służby. Sprawdźcie czy nie znajdziecie ich w swojej kuchni.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Agnieszka Woźniak-Starak przeżywa kolejny dramat. Jej mąż zginął w tragicznych okolicznościach, a teraz spokoju nie daje jej sąd
  2. Polacy masowo dostają identyczne SMS. Niebezpieczeństwo
  3. Jutro się zacznie. Klienci Lidla będą wniebowzięci, uwaga na kolejki
  4. Przez 7 dni piła sok z selera. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania
  5. Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandal
  6. Ciężki nokaut na gali KSW. Zawodnik padł nieprzytomny pod gradem potężnych ciosów (WIDEO)

Źródło: TVN24

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł