Gofry będą przepyszne, jeśli zastosujemy jeden prosty trik.pixabay/cocoparisienne

Ogłaszamy koniec wilgotnych i płaskich gofrów. Dzięki jednemu trikowi już zawsze wyjdą chrupiące i puszyste

Gofry uwielbiają nie tylko dzieci, bo każdy starszy łasuch docenia ich wyjątkowy smak. Zjadamy je nie tylko podczas wakacji nad morzem, zwłaszcza, że ich ceny bywają horrendalnie wysokie. Doskonale smakują na śniadanie, gdy podamy je z kawą i domowym dżemem albo sezonowymi owocami. By jednak wyszły nam idealnie, powinny być chrupiące i puszyste. Zdradzamy jeden ważny trik, który sprawia, że gorfy są po prostu idealne.

Gofry coraz częściej przygotowujemy także w domu, bo przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty, a potrzebne do nich produkty zwykle zawsze mamy w kuchennej szafce. Do tego są one mniej pracochłonne niż naleśniki, bo smażą się właściwie same. Tak jak w przypadku wielu innych przepisów, warto znać sprawdzone sposoby na to, by uniknąć kulinarnych błędów, bo żaden smakosz nie chce jeść zbyt wilgotnych czy "gumiastych" gofrów. Zdradzamy genialny i prosty sposób na ulepszenie receptury tego przysmaku.

Którego banana zabierzesz z półki sklepowej? Odpowiedź, której udzielisz, wiele mówi o twoim zdrowiuKtórego banana zabierzesz z półki sklepowej? Odpowiedź, której udzielisz, wiele mówi o twoim zdrowiuCzytaj dalej

Gofry po prostu muszą być chrupiące, a jednocześnie delikatne, w innej formie zasmucą każdego wielbiciela słodkości. Polecamy prosty trik, który zmienia wszystko

Gofry uwielbiamy za szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak, dlatego chętnie smażymy je w domu, jeśli tylko jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami gofrownicy. Dobre składniki i sprawdzony przepis to czasem jednak nie wszystko. Zbyt wilgotne, zimne i gumiaste gorfy nie są chyba marzeniem żadnego wielbiciela jedzenia, bo tym, co sprawia, że słodkości są pyszne, jest nie tylko smak, ale też konsystencja czy struktura deseru. Właśnie dlatego gorące gofry koniecznie muszą lekko chrupać, a ciasto zachwycać delikatnością.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
2. Maseczki koniecznie znów na twarzy, choć Polacy stawiają opór. Do kontroli ma włączyć się nawet policja

Okazuje się, że puszystości dodaje soda oczyszczona, a maślanka i białko ubite na sztywno sprawią, że ulubiony przysmak będzie zawsze przyjemnie chrupki. Koniecznie pamiętajmy o delikatnym łączeniu piany z białek z pozostałymi składnikami. By przygotować najpyszniejsze gofry warto skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szklanka maślanki,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy z mąką kukurydzianą i doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy maślankę. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę smażymy w rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut na złoty kolor. Gofry podajemy z wszelkimi ulubionymi dodatkami.

Najlepsze newsy:

  1. Nagłe zakażenia w KEP. Zakonnice, księża, biskupi i inne osoby poddane pilnej kwarantannie
  2. Znoszą zakaz, wielkie zmiany zatwierdzone. Wiadomość, na którą czekało tysiące Polaków
  3. Zalewa mętnieje już 2 dnia i można zajadać się ogórkami o największej soczystości. Niezapomniany smak dzięki 1 dodatkowi
  4. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
  5. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
  6. Wielu Polaków pogrążyło się w żałobie. Związek przekazał najgorsze wieści, nie żyje Witold Baran

Źródło: polki.pl

Następny artykuł