

1 Września 2020
Tajna receptura na gołąbki babci Reginy, z daleka czuć ich wybitny aromat
Gołąbki widnieją na stołach Polaków bardzo często. Uwielbiane przez wszystkich danie może być jednak jeszcze lepsze. Przepis babci Reginy zwala z nóg, warto go wypróbować.
Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie można przygotować jeszcze lepiej. Tajna receptura babci Reginy wyciekła do sieci i każdy kto próbuje gołąbków wykonanych wedle jej instrukcji, nie może się powstrzymać i bierze dokładkę. Poniżej zdradzamy szczegóły wykonania tych wspaniałych gołąbków.
Gołąbki, które zachwycą każdego smakosza - sekretny przepis wprost z zapisek babci Reginy
Gotując je zauważysz, że wszyscy domownicy nagle zaczną zbierać się w kuchni z niecierpliwością wyczekiwać, aż gołąbki pojawią się na ich talerzach. Aromat tego dania jest tak piękny, że rozchodzi się po całym domu. Choć czas i praca potrzebna na ich przygotowanie jest spora, zdecydowanie warto. Wystarczy już jeden kęs, aby największy kulinarny purysta oszalał na ich punkcie.
Dzisiaj grzeje:
- Śmiertelny wypadek, nic nie dało się zrobić. Niestety, nie żyje
- Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
- Fatalne informacje dot. emerytur Polaków. Nie spodziewamy się tak złego scenariusza odkładając co miesiąc składki
Składniki:
- kilogram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 szklanki gotowanego na twardo ryżu
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 jajka
- 50 gramów posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 szklanki buliony wołowo-drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- kapusta
Przygotowanie:
- Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb.
- W dużym garze zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły.
- Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.
- Do miski włóż podsmażoną cebulę, mięso, ryż, jajka, tartą bułkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
- Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki.
- Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.
- Wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką solą i pieprzem. Zalej nim gołąbki.
- Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu.
Najlepsze newsy:
- Dlaczego TVN zdecydował się je wyemitować? Przykre sceny w Top Model
- Minister w końcu wyjawił prawdę. Chodzi o drugą blokadę Polski
- Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
- Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
- Piotr Żyła w doskonałym humorze. Nie daje się wyprowadzić z równowagi byłej żonie (FOTO)
Źródło: mniammniam.com
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł