Gołąbki bez zawijania, prawie jak mieloneYouTube/ kadr z kanału Opolanka Kasia w Kuchni

Wyglądają jak kotlety mielone, smakują jak wyborne gołąbki. Gdy podasz je na stół, znikną w oka mgnieniu

Gołąbki są potrawą, która jest uwielbiana przez Polaków. Ten zawinięty w liście z białej kapusty farsz sprawdza się jako doskonałe danie obiadowe. Mamy dla Was propozycję urozmaicenia klasyku, która każdy zna. Wersja przypominająca kotleciki mielone lub klopsy ma szansę podbić serca wszystkich domowników.

Tradycyjne gołąbki są potrawą z kapusty i farszu, w której znajdują się takie składniki jak mięso mielone, ryż lub kasza, cebulka, grzyby i odpowiednie przyprawy. Na Kresach znane są też pieczone gołąbki w kwaszonych liściach kapusty. Kojarzą się jednak bardziej z daniem, które serwuje się w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Polacy złapią się za głowy. Wyszło na jaw co Gessler wkłada do kapusty robiąc gołąbkiPolacy złapią się za głowy. Wyszło na jaw co Gessler wkłada do kapusty robiąc gołąbkiCzytaj dalej

Gołąbki podobnie jak kiszona kapusta są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Stało się tak za sprawą rozpowszechnionej uprawie kapusty. Od setek lat gołąbki kojarzyły się przede wszystkim jako danie ludzi biedniejszych, z niższych warstw społecznych. Jednak dzisiaj diametralnie się to zmieniło.

Gołąbki prawie jak kotlety mielone

Gołąbki wydają się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, jednak to tylko pozory. Każde zawarte w tym daniu składniki składniki, zapewniają gołąbkom niepowtarzalny smak. Gołąbki bez zawijania wyglądają trochę jak kotleciki lub klopsy, jednak smakują niczym najdelikatniejsze gołąbki. Sekretem ich wybornego smaku jest pyszny sos, który zapewnia im aksamitny posmak.

Jakich składników potrzeba do przygotowania gołąbków?

Do przygotowania gołąbkowych kotlecików potrzeba:

- 1 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego
- pół główki kapusty włoskiej
- 2 jajka
- ok. 8 łyżek ugotowanego ryżu
- bułka tarta
- olej
- przyprawy: pieprz, sól, oregano

Aby zrobić aksamitny pomidorowy sos musisz przygotować:

- 1 puszkę pomidorów krojonych, najlepiej bez skórki
- około 2,5 litra bulionu warzywnego
- słodką czerwoną paprykę w proszku
- mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia sosu
- pieprz i sól do przyprawienia

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć
  2. Z ostatniej chwili: strzały w centrum miasta, nie żyje 7 osób. W Wiedniu miało dojść do ataku na słynny obiekt
  3. Surówka dla zdrowotności, jak mawiały nasze babcie. Pieczone buraki i kiszone ogórki tworzą unikalne połączenie, które okrasza chrzanowa nuta

Przygotowanie gołąbków zaczynamy sosu, czyli od wlania bulionu do dużego garnka, a następnie dodania pomidorów z puszki i dorzucenia przypraw. Sos należy gotować na średnim ogniu, pod przykryciem.

Następnie do dużego naczynia przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego ugotowany ryż, a potem wbijamy 2 jajka. Tak powstałą masę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą - według uznania. Na koniec dodajemy do naczynia drobno poszatkowaną kapustę.

Całość wyrabiamy ręką, mieszając ze sobą wszystkie składniki i stopniowo dosypując bułkę tartą.

Z powstałej masy formujemy nasze kotleciki. Nie muszą być wielkich rozmiarów. Po uformowaniu obtaczamy gołąbko-kotleta w bułce tartej i dosłownie parę chwil smażymy na oleju z obydwu stron.

W ten sposób przysmażone kotlety wkładamy do gotującego się sosu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką wymieszaną z niedużą ilością wody i doprawiamy do smaku. Następnie jeszcze chwile dusimy ze sobą i podajemy. Smacznego!

Podobny przepis na gołąbki bez zawijania znajdziecie na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na YouTube. Z niego też pochodzi kadr będący ilustracją do artykułu.

Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąKrzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakaz przemieszczania się, a nawet wychodzenia z domu? Rzecznik rządu ma złe wieści
  2. Wszystko potoczyło się w mgnieniu oka. Niespodziewanie na drogę wylało się mięso dla zwierząt
  3. Przez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołu
  4. Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalna
  5. Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składniki
  6. Wdarli się na teren uczelni, otworzyli ogień. Są ofiary śmiertelne
  7. Jakim cudem nikt z produkcji nie zauważył? TVP Info zaliczyło wpadkę roku

Źródło: Słodkie Okruszki, Wikipedia

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł