Gołąbki Roberta MakłowiczaVitalily73, Getty Images/ Instagram/@Robertmaklowicz.official

Gołąbki z przepisu Makłowicza biją na głowę wszystkie inne. Główny składnik zadziwia

Gołąbki kocha praktycznie każdy Polak, a wiele ludzi z zza granicy także je rozpoznaje. Choć tradycyjny przepis jest uwielbiany, Robert Makłowicz zdecydował się pokazać zupełnie inny sposób gotowania ich. Jego autorski przepis jest tak dobry, że nigdy więcej nie zrobisz ich inaczej - wszystko za sprawą kiszonej kapusty, którą zamienia zwykle liście.

Swój przepis na gołąbki jakiś czas temu na swojej stronie internetowej zdradził słynny kucharz i podróżnik - Robert Makłowicz. Jego wersja popularnego dania zawiera pewien nietypowy i dość ciężko dostępny składnik - mowa o całej główce kiszonej kapusty.

Choć wiele osób uważa, że ich przepis jest najlepszy, warto dać szansę Makłowiczowi. Jego receptura jest zaskakująco pyszna, a niecodzienny smak przysporzy gotującemu wiele renomy wśród domowników czy współbiesiadników.

Gołąbki Roberta Makłowicza

Z pewnością wielu zgodzi się z tezą, że gołąbki są niezwykle smakowitą propozycją obiadową. Ich widok niejednokrotnie sprawiał, że nasze serce zaczynało szybciej bić. Takiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Robert Makłowicz zawija farsz w liście kiszonej kapusty, co całkowicie zmienia odbiór potrawy. Kwaśna otoczka, słodki sos pomidorowy i słony farsz - to prawdziwa bomba smaku, którą poczuć można tylko gotując ten przepis własnoręcznie w domu.

Marzysz o bujnie kwitnących storczykach? Sięgnij po skorupki z jajek, efekt zachwycaMarzysz o bujnie kwitnących storczykach? Sięgnij po skorupki z jajek, efekt zachwycaCzytaj dalej

Z pewnością wielu z was zastanawia się, gdzie można zdobyć taki specyficzny specjał. Kiszone główki kapusty dostępne są na niektórych dobrze zaopatrzonych bazarach oraz sklepach spożywczych. Można je również dostać w Internecie. Cena jednej główki wynosi ok. 20 złotych.

Poszukujesz więcej genialnych przepisów? Zajrzyj do tego tekstu, z którego dowiesz się jak przygotować pyszną zapiekankę. Tutaj z kolei opisujemy metodę gotowania ekskluzywnie wyglądającego ciasta bez pieczenia.

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 100 g surowego mieszanego mięsa (np. wołowiny i wieprzowiny)
  • 500 g lekko podgotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kawałków wędzonego mięsa np. żeberek
  • sól i pieprz

Boczek pokrój w sporej wielkości kostkę, cebulę posiekaj zaś na jak najmniejszą kosteczkę i podsmaż je na patelni. Zeszkloną cebulę i podsmażone mięso wymieszaj z ryżem, który wcześniej był ugotowany w połowie. Dzięki temu konsystencja farszu będzie idealna.

Powstały farsz dopraw papryką słodką, solą i pieprzem. Obierz z liści kiszoną główkę kapusty, zawiń gołąbki i ułóż je ciasno w garnku, przekładając od czasu do czasu kawałkami wędzonego mięsa. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu lub piecz pod przykryciem ok.3 godziny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł