Gołąbki dzięki tym radom będą pysznepixabay.com/Telecouse

Łatwo zepsuć smak najlepszych gołąbków 1 złą decyzją. Nawet pyszny farsz ich nie uratuje, chodzi o kapustę

Gołąbki są dość trudnym przepisem, więc łatwo zniszczyć całą swoja pracę. Dlatego zebraliśmy kilka porad na temat kapusty. Zdradzamy, jak ją przygotować, by nie popsuła nawet najlepszego farszu.

Gołąbki idealnie sprawdzają się jako obiad. Pyszny farsz i smaczna, delikatna kapusta są na tyle sycące, że nie potrzeba do nich żadnych innych dodatków poza sosem. Niestety, jedna zła decyzja, a całe danie może wylądować w koszu na śmieci. Należy zachować szczególną ostrożność.

Wiśniewski, by przetrwać, jadł codziennie placki ziemniaczane. Porażające wyznanie padło w kontekście protestów ludzi z branży kulturyWiśniewski, by przetrwać, jadł codziennie placki ziemniaczane. Porażające wyznanie padło w kontekście protestów ludzi z branży kulturyCzytaj dalej

Gołąbki nie wyszły? Prawdopodobnie wiemy dlaczego

Doskonałe gołąbki charakteryzują trzy rzeczy. Po pierwsze, farsz musi być aromatyczny, soczysty i delikatny, lecz ciągle posiadać intensywny smak. Po drugie, sos winien mieć odpowiednio gęstą konsystencję i także zachwycać smakiem. Po trzecie, i prawdopodobnie najważniejsze, kapusta powinna mieć delikatną, acz stawiającą opór fakturę.

Jeśli któreś z tych punktów nie jest zachowane, cała przyjemność z jedzenia może zostać utracona. Wiemy, jak przygotować liście, którymi owijasz mięso, aby zawsze były doskonałe.

Wszystko zaczyna się od wyboru dobrego do gołąbków gatunku warzywa. Na szczęście, pod tym względem jest praktycznie pełna dowolność. Na dobrą sprawę każda z nich, niezależnie czy wybierasz pekińską, włoską, młodą czy nawet czerwoną, bez problemu spełni swoją rolę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Klamka zapadła. Będzie pełny lockdown. Dramatyczna wiadomość z zagranicy dla wszystkich turystów, którzy zaplanowali wyjazd do rajskiego kraju
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Bardzo istotną częścią przygotowywania tego posiłku jest odpowiednie sparzenie liści. Do dużego garnka należy wlać sporo wody, dobrze ją posolić, doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy można włożyć całą główkę kapusty do środka. Kiedy liście zaczną odchodzić od całości - wtedy można pojedynczo je wykładać.

Warto mieć przy okazji na uwadze, aby pozbyć się nerwu, czyli grubej i łykowatej części u nasady liścia. Jest ona nieprzyjemna do jedzenia, a zwijanie gołąbków bez uprzedniego wycięcia może okazać się trudne.

Następne w kolejności jest właśnie zawijanie. Farszu nie można nałożyć zbyt wiele, ponieważ liście mogą się rozwinąć i całość rozpadnie się. Po zwinięciu trzeba ułożyć je ciasno tak, aby żadne z nich przypadkiem się nie rozluźniło.

Teraz przychodzi czas na finał, czyli główne gotowanie. Można zrobić to na dwa główne sposoby: tradycyjny, czyli do wyłożonego liśćmi kapusty garnka włożyć pakunki, zalać składnikami sosu i gotować, aż do miękkości. Drugi wymaga piekarnika, ponieważ umieszcza się pakiety w naczyniu żaroodpornym, dodaje składniki sosu i piecze około dwóch godzin.

Jest jeszcze jeden, bardzo oryginalny sposób. Można dusić je na patelni. W tym celu wystarczy do gołąbków na patelni dolać bulion, wino lub wodę i dusić tak, jak w garnku. Każdy z nich generuje delikatnie inne smaki i faktury, więc warto eksperymentować, aby sprawdzić, który najbardziej ci smakuje.

Opuszczenie lub błędne wykonanie, któregoś z powyższych etapów może sprawić, że cała praca pójdzie na marne. Warto więc poświęcić gotowaniu sporo uwagi.

Kupił w Biedronce uwielbiane od lat cukierki. Gdy je rozpakował, dokonał porażającego odkryciaKupił w Biedronce uwielbiane od lat cukierki. Gdy je rozpakował, dokonał porażającego odkryciaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Koniec, jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń tego roku nie odbędzie się. Miliony osób nie kryje rozczarowania
  2. Trzeba się pospieszyć, czas tylko do jutra. ARiMR przypomina o zasadach pomocy dla sprzedawców chryzantem
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Tragiczne wieści, nie żyje ratownik medyczny. Mężczyzna chciał udzielić pomocy pacjentowi
  7. Olbrzymia zmiana w popularnej sieci sklepów. Klienci będą zachwyceni

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł