Gołąbkipixabay.com/dbaezol

Kapusta w gołąbkach jest twarda i łykowata? Popełniłeś 1 zasadniczy błąd

Gołąbki przyrządzone z niedokładnie oczyszczonych liści kapusty mogą okazać się kulinarną katastrofą. Najczęstszym problemem, który pojawia się na drodze ich przygotowania, są wyjątkowo twarde liście. Okazuje się, że wielu Polaków popełnia ten sam błąd, a wystarczy jedynie oczyścić dokładnie kapustę i sparzyć ją we wrzątku. Jeśli to nie pomoże, istnieje genialny sposób na uratowanie twardej kapusty.

Gołąbki to już prawdziwa klasyka. Wiodą prym wśród klasycznych dań kuchni polskiej i zachwycają swoim smakiem przyjezdnych z całego świata. To nic innego, jak potrawa półmięsna, do której przygotowania wykorzystujemy mielone mięso wieprzowe, najczęściej ryż oraz białą kapustę głowiastą.

Choć smak gołąbków znamy bardzo dobrze, ponieważ są obecne w naszych domach od pokoleń, ich przygotowanie nadal sprawia wiele trudności. Wszystko za sprawą twardej kapusty, która może uniemożliwić nam sprawne gotowanie.

Całe szczęście jest na to kilka sposobów, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Od pokoleń prawdziwi smakosze dzielą się między sobą prawdziwymi trickami, które pomagają wyjść z kulinarnych opresji. Przedstawiamy kilka z nich, które ułatwią przygotowanie idealnych gołąbków.

Gołąbki to idealny pomysł na pożywny obiad

Najczęściej przygotowujemy je w wersji mięsnej, jednak przepisy można modyfikować.Zamiast ryżu, możemy dodać kaszę, a zamiast mięsa, farsz warzywny. Smak i tak będzie zachwycać.

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

Istnieje wiele przepisów, a między innymi na gołąbki po szwedzku czy rosyjsku.Przepis na szwedzką interpretację naszego dania podaliśmy w tym artykule. Jeśli jesteście zwolennikami kulinarnych wariacji, te po rosyjsku zachwycą was nie tylko smakiem, ale i szybkością przygotowania. Zrobicie je już w 20 minut. Przepis podaliśmy tutaj.

Sposoby na przygotowanie idealnych gołąbków

Przede wszystkim należy pamiętać o dokładnym wycięciu twardego środka z kapusty. Jeśli pozostawimy jego resztki, liście nie będę się łatwo odrywać, co może stanowić niemały problem na drodze do perfekcyjnego dania. Kolejnym, podstawowym błędem jest słabe sparzenie kapusty.Pominięcie tego kroku może uniemożliwić nam sprawne przygotowanie mięsnych roladek.

Po wycięciu twardego głąba należy wrzucić kapustę do wrzątku.Młoda kapusta sezonowa będzie potrzebować kilku minut, jednak twardsza nawet do 20. Jeśli po zdjęciu kilku liści z wierzchu zauważymy, że pod spodem kapusta wciąż nie jest miękka, należy włożyć ją ponownie do wrzątku na kilka minut. Nie ma stałego czasu, którego należy pilnować. Musimy cały czas doglądać czy efekt sparzenia nam odpowiada.

Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na dokładne parzenie kapusty, warto wrzucić ją do mikrofali. Dzięki temu będzie ona miękka i wilgotna zdecydowanie szybciej.

Zachęcamy również do cierpliwego gotowania tej potrawy. Czasem idealne gołąbki będą potrzebować nawet kilku godzin w garnku. Ważne, aby nie przewracać ich nieustannie na każdą stronę.Kapusta potrzebuje czasu, żeby uzyskać idealną konsystencję. Jeśli gołąbki będą niedostatecznie miękkie, warto podsmażyć je na patelni.
Margaryna zmieszana z wodą
zapewni im dodatkowy smak, a co więcej, nie będą się one przypalać. Można również włożyć je następnego dnia do sosu i ponownie zagotować.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: forum.gazeta.pl;

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł