

6 Listopada 2020
Dużo łatwiejszy przepis na gołąbki robione inaczej. Można złapać się za głowę, tak smakują
Gołąbki to potrawa, która dla wielu wydaje się być trudna w przygotowaniu. Mamy przepis, który ułatwi to kuchenne przedsięwzięcie. Robi się je bajecznie łatwo, a są tak pyszne, że kubki smaku orbitują.
Gołąbki to prawdziwy rarytas. Kolejna klasyczna potrawa w naszej, polskiej kuchni. Smakują wybornie, jednak sposób przygotowania dla wielu jest zbyt pracochłonny. Całe szczęście są przepisy, które ułatwiają to zadanie, a gwarantują tak samo rewelacyjne efekty końcowe i niezapomniany smak.
Gołąbki to prawdziwa klasyka
Gołąbki to nic innego jak półmięsna potrawa. Farsz zawinięty jest w liście białej, głowiastej kapusty. Tradycyjnie gołąbki robi się z mięsa oraz ryżu. To dwa składniki, które rewelacyjnie się komponują. Mięso przede wszystkim mielone, a niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę.
Ważnym etapem tworzenia gołąbków są również dodatki. W zależności od preferencji, możemy do nich dodać pieczarki, cebulę czy paprykę. Nie możemy również zapomnieć o przyprawach, które nadadzą całości charakteru i wyrazu. Jeśli chodzi o sposób przygotowania gołąbków, ile osób tyle opinii i przede wszystkim gustów.
Istnieją też inne warianty, a wśród nich takie, które nie zawierają w sobie mięsa. Osoby, które omijają produkty odzwierzęce cały czas szukają zamienników pysznych, mięsnych potraw. W sieci mnóstwo rozwiązań na wegańskie gołąbki, które choć inne w smaku, są naprawdę smaczne.
Dzisiaj grzeje:
- Pierogi bez lepienia? Zasmażane ruskie na waflach robi się w parę chwil, a smakują obłędnie
- Gwiazda TVP miała wypadek na wyprawie w góry, fani drżeli z niepokoju. Do dziś wspomina, jak otarła się o śmierć i ostrzega innych
- Gessler pouczyła Polaków jak robić mizerię, placki ziemniaczane i buraczki. Zastosujesz się?
Gołąbkowa zapiekanka
Jako alternatywę dla osób zabieganych czy takich, którym nie chce się spędzać długiego czasu w kuchni nad skomplikowanymi przepisami, poleca się stworzenie zapiekanki gołąbkowej. To bardzo prosty przepis, który uda się nawet największym, kuchennym laikom.
Składniki:
- kapusta – 3/4 główki
- mięso mielone – 1 kg
- pieczarki – 500 g
- przecier pomidorowy z kartonu – 100 ml
- bulion – 500 ml
- ryż – 2 woreczki
- szczypiorek
- cebula – 2 szt
- mąka – 1-2 łyżki
- masło – 1 łyżeczka
- sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek – do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego poszatkowania kapusty, która będzie służyła nam jako farsz do naszej zapiekanki. Gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 5 minut. W tym czasie zajmujemy się cebulą i kroimy ją w kosteczkę. Przygotowujemy ryż, który gotujemy również w osolonej wodzie przez około 7 minut.
W misce mieszany ze sobą dokładnie ugotowany ryż, poszatkowaną cebulę oraz mięso. Do powstałej masy dodajemy przyprawy według uznania. Ponownie mieszamy wszystko bardzo dokładnie, żeby mieszanka przeszła przyprawami.
Zapiekankę będziemy piec w naczyniu żaroodpornym, a więc smarujemy je dokładnie olejem i układamy pierwsze warstwy. Kolejność jest następująca: kapusta, masa mięsna z ryżem i cebulą, a na koniec sos pomidorowy. Przekładamy tak aż do wysokości naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy naszą zapiekankę. Po 15 minutach pieczenia, zalewamy ją połową bulionu. Potem pieczenie trwa 1,5 godziny. Kilkanaście minut przed końcem zalewamy całość resztką bulionu.
Na koniec przygotowujemy sos z pieczarek i cebuli, które szklimy na maśle, a na koniec ponownie zalewamy bulionem. W razie potrzeby możemy ten sos zagęścić mąką. Tutaj oczywiście czas na przyprawy, a następnie przygotowanym sosem polewamy piekącą się zapiekankę i trzymamy jeszcze chwilę w piekarniku.
Najlepsze newsy:
- TVN bije na alarm. Wszystko zacznie się już o 22, lepiej nie wychodzić z domu
- Po wypadku zablokował całą drogę. Niebywałe, co robił w oczekiwaniu na policję
- Masz ochotę na małe co nieco? Za mniej niż 5 zł zrobisz przepyszny i zdrowy deser bez cukru, przepis jest banalnie prosty
- Najgorszy błąd podczas gotowania ziemniaków. Jego skutki są prawdziwym koszmarem
- Makłowicz zdradził swój trik na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane. Poezja smaku, lepszych nie jedliście
- Ministerstwo Edukacji przekazało nowe wytyczne. Jak będzie wyglądać szkoła w najbliższym czasie?
- Nowy pomysł na dostarczanie sieci 5G. Nad naszymi głowami zaczną latać specjalne drony
Źródło:przepisytesciowej.pl
Zapraszamy na naszego Instagrama
Następny artykuł