Gołąbki według dawnego przepisuPixabay / ulleo

Przepyszny przepis na gołąbki po staropolsku. Receptura babć nadaje im niewyobrażalnie delikatnego smaku

Smakowite gołąbki niejednokrotnie potrafiły przyprawić nas o szybsze bicie serca. Soczyste mięso zawinięte w liście kapusty jest nie lada specjałem. Ich staropolskie wydanie przypomina kuchnię naszych babć. Delikatność i fantastyczny smak w jednym.

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej wyśmienitych dań rodzimej kuchni. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby, jednak bez wątpienia najlepiej smakowały te wykonywane przez babcię. Już teraz możesz poznać niezawodny przepis na delikatne i obłędne gołąbki.

Przed chwilą zdjęcie trafiło do sieci. Gessler w mokrym podkoszulku, bez makijażu wynurza się z jacuzziPrzed chwilą zdjęcie trafiło do sieci. Gessler w mokrym podkoszulku, bez makijażu wynurza się z jacuzziCzytaj dalej

Gołąbki jak u babci

Smakowite gołąbki według dawnego przepisu z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Specjał naszych babć możesz wykonać teraz samodzielnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 20 liści białej kapusty
  • 300 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 180 ml oleju
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 45 ml śmietany 18 %
  • 15 g mąki
  • 5 g soli sól
  • szczypta pieprzu
  • odrobina słodkiej papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • 750 ml bulionu

Dzisiaj grzeje:

  1. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  2. Wydano apel do wszystkich Polaków. Chodzi o wjazdy 1 listopada, wielu łapie się za głowy
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Niezawodny przepis na gołąbki

Na początku umytą i obraną główkę kapusty gotujemy we wrzątku przez 5-10 minut. Oddzielamy około 20 liści. Mniejsze z nich posłużą nam do wyłożenia naczynia, w którym znajdą się gołąbki. Po ostygnięciu wycinamy ich gruby trzonek. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 10 minut. Powinien być odrobinę twardawy. Cebulę drobno kroimy i wzbogacamy o wyciśnięty czosnek. Smażymy je na małym ogniu z dodatkiem oleju. Kiedy już się zaszklą, wzbogacamy o nie ryż. Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką.

Wszystko wyrabiamy razem z mięsem mielonym. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Mniejszymi liśćmi kapusty wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne. Na większych z nich umieszczamy farsz i zawijamy. Należy zrobić to mocno. Gołąbki układamy w naczyniu i zalewamy bulionem. Wszystko zakrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po tym czasie na patelnię wylewamy 75 ml oleju i podgrzewamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wywar z gołąbków i koncentrat pomidorowy. Kiedy wszystkie składniki już się ze sobą połączą, wówczas wzbogacamy wszystko o śmietanę. Sos doprawiamy ulubionymi przyprawami. Polewamy nim gotowe gołąbki.

Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarzaNajgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarzaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Od dziś maseczka obowiązkowa. Jednak nie wszędzie musisz ją nosić, wyjaśniamy nieścisłości
  2. Dramatyczna sytuacja w Warszawie. Pacjenci wywożeni za miasto, co się dzieje?
  3. Jak Sekielski tak szybko schudł? Ujawnił oszałamiającą recepturę na zupę z buraka, ma prozdrowotne właściwości
  4. Stało się. W związku z sytuacją w kraju Biedronka pilnie zmienia godziny otwarcia
  5. W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 zł
  6. W szkole jej dokuczali, bo była gruba. Po latach jej wygląd rzuca na kolana

Źródło: Wielkie żarcie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł