Gołąbki bez zawijaniayoutube / kanał: Kulinarne przygody / kadr z filmu

Niebywale pyszne i proste gołąbki bez zawijania. Sam Karol Okrasa opracował najlepszą recepturę

Gołąbki bez wątpienia są jednym z najpyszniejszych dań kuchni polskiej. Zawsze, gdy pojawiają się na stole - robią prawdziwą furorę. Jednak posiadają pewną wadę, która potrafi zniechęcić nawet największych smakoszy, są pracochłonne. Dlatego dziś przedstawiamy pomysł na gołąbki błyskawiczne - bez zawijania

Gołąbki uwielbiają wszyscy Polacy. Dzieci czy dorośli - ich niepowtarzalny smak przekona do siebie każdego. Wielką szkodą byłoby odmawianie sobie przyjemności jedzenia ich tylko ze względu na pracochłonne przygotowania. Karol Okrasa znalazł idealne rozwiązanie tej bolączki. Jego gołąbki bez zawijania to prawdziwe niebo w gębie.

Większość Polaków tuż po przebudzeniu popełnia błąd, który fatalnie wpływa na zdrowie. Chodzi o śniadaniowe rytuały, lepiej natychmiast przestaćWiększość Polaków tuż po przebudzeniu popełnia błąd, który fatalnie wpływa na zdrowie. Chodzi o śniadaniowe rytuały, lepiej natychmiast przestaćCzytaj dalej

Gołąbki błyskawiczne według Karola Okrasy

Gołąbki bez zawijania są rewolucją dla wielbicieli tej potrawy. Jednocześnie łączą ze sobą wszystkie smaki, które kochamy i pamiętamy z dzieciństwa, a zarazem są bajecznie proste do przygotowania. Żmudne zawijanie oraz obgotowanie kapusty była niekiedy przeszkodą, nawet dla najbardziej zawziętych domowych kucharzy. Umieszczenie kapusty w środku oszczędza bezcenny czas i sprawia, że danie nabiera zupełnie nowego charakteru.

Potrzebujesz:

Do sosu:

  • pół cebuli
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół szklanki wody
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • sól, pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy

Farsz:

  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1/4 główki kapusty
  • 200 gram kiszonej kapusty
  • 100 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • pół cebuli
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy

Dzisiaj grzeje:

  1. Ela natrafiła na przedziwnego grzyba i zamarła. Nie wolno go dotykać, jest cenny niewiarygodnie
  2. Tysiące Polaków dostaje identyczne SMS. Bardzo ważne dla wszystkich osób, które chcą wyjść z domu oraz turystów
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Podsmażamy ją z dodatkiem soli i pieprzu w garnku na gorącym oleju. Kiedy już się zeszkli, dodajemy białą kapustę. Powinna być pokrojona w cienkie paski. Odlewamy wodę i podduszamy pod przykryciem 10 minut. Pod odparowaniu przekładamy kapustę do innego naczynia i czekamy aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy sos.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku, po zeszkleniu dodajemy koncentrat, a następnie pomidory z puszki. Całość podgrzewamy tak, aby odparował nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. Kiedy sos się zagotuje, wrzucamy masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos zdejmujemy z kuchenki.

Wracamy do formowania gołąbków. Do białej kapusty, dodajemy posiekaną na drobno kapustę kiszoną oraz pozostałe dodatki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Formujemy z niej podłużne kotleciki. Naczynie żaroodporne zalewamy warstwą przygotowanego sosu, na który wykładamy ulepione gołąbki. zalewamy je pozostałą częścią sosu. Z wierzchu możemy przyprawić wszystko gałązkami rozmarynu. Naczynie z gołąbkami umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu gołąbki od razu możemy zajadać z ulubionymi dodatkami.

Doskonały przepis na gołąbki bez zawijania znajdziecie także na kanale Kulinarne przygody na platformie Youtube.

Zupełnie nieznane, cudowne zastosowanie soku z żurawiny. Jest zbawienny przy bardzo poważnej dolegliwościZupełnie nieznane, cudowne zastosowanie soku z żurawiny. Jest zbawienny przy bardzo poważnej dolegliwościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Potwierdzone: ING wprowadza spore podwyżki dla klientów. Opłat nie sposób uniknąć
  2. Naukowcy podali nowy objaw koronawirusa. Najczęściej występuje u dzieci
  3. Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
  6. Chwytający za serce występ w programie "Twoja Twarz Brzmi Znajomo". Odcinek, który przejdzie do historii

Źródło: kuchnialidla

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł