Gołąbki i tradycyjny przepisPixabay / dbaezol

Kto robi najlepsze gołąbki? Nie Gessler, zdradzamy najlepszy przepis

Smakowite gołąbki nie raz wywoływały u nas zachwyt. Przepisów na ten specjał jest wiele. Jednak najlepiej robią je nasze mamy i babcie. Dziś sięgniemy po taką tradycyjną recepturę. Efekt pozostaje na długo w pamięci i nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą w stanie się oprzeć.

Gołąbki należą do grona potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie od dziś wiadomo, że tego typu dania najlepiej smakują, kiedy wykona się je w sposób tradycyjny. Warto wykorzystać przepis naszych mam i babć.

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z tych dań, które na stałe wpisało się w naszą rodzimą kulturę. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie. Zwłaszcza jeżeli użyjemy klasycznej receptury. Domownicy będą domagali się dokładki.

Ostatnio przedstawialiśmy sposób, dzięki któremu gołąbki będą zachwycały soczystym farszem. Tym razem sięgniemy po babciny przepis. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet jeżeli dopiero zaczyna swoją przygodę z kulinariami.

Smakowite gołąbki przygotujemy ze składników, które dobrze znamy i można je znaleźć również w innych przepisach na kultową potrawę. Ich odpowiednie połączenie zagwarantuje nam głębię smaku, którą udawało się uzyskać naszym mamom i babciom. Co nam będzie potrzebne?

Gołąbki:

  • główka kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 500 g ugotowanego na twardo ryżu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 40 g posiekanej natki pietruszki
  • 60 g tartej bułki
  • 30 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 60 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 30 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Gołąbki według klasycznej receptury

Na początku musimy wyciąć z kapusty głąb i pozbyć się wierzchnich liści. Warzywo gotujemy w dużym garnku napełnionym wodą z solą. W trakcie oddzielamy wierzchnie liście. Trzymamy je we wrzątku przez 3 minuty. Liście wyjmujemy na talerz.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Dodajemy ją do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy z podgotowanym ryżem, jajkami, bułką tartą, natką pietruszki oraz przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolity farsz. Teraz możemy zacząć zawijać nasze gołąbki.

Na każdy liść wykładamy sporą porcję farszu. Zawijamy je brzegiem do środka i formujemy gołąbki. Garnek lub naczynie żaroodporne smarujemy warstwą oleju i układamy na jego dnie oraz bokach liście kapusty. Na nich kładziemy nasze gołąbki.

Gołąbki musimy zalać jeszcze sosem. Wystarczy, że wymieszamy jego składniki i będzie gotowy. Po wlaniu go do zawiniątek możemy przystąpić do pieczenia lub gotowania. W obu przypadkach powinno ono trwać przez około godzinę.

Gołąbki w takiej odsłonie z pewnością podbiją serca domowników. Jeżeli chcesz przygotować wyborne danie, warto rzucić okiem na sposoby, które pomogą nam odpowiednio przygotować kapustę. Wspominaliśmy o nich jakiś czas temu.

Przez 10 dni piła zakwas z buraków. Już po kilku dniach pojawiły się niewiarygodne efektyPrzez 10 dni piła zakwas z buraków. Już po kilku dniach pojawiły się niewiarygodne efektyCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł