Gołąbkipixabay.com/ulleo; instagram/ania_starmach

Gołąbki w sosie pomidorowym według przepisu Ani Starmach podbijają polskie stoły. Smakują jak od mamy, niebo w gębie

Gołąbki to potrawa, która kojarzy się z naszą kuchnią. Jest wiele przepisów na ich wykonanie, które starają się odwzorować smak klasyki. Ania Starmach podzieliła się własnym, który proponuje rozwiązanie na odtworzenie tej klasycznej potrawy we własnym domu.

Gołąbki to nic innego, jak jeden z polskich klasyków. Zaskarbiły sobie serca Polaków, ale i turystów z całego świata. To jedna z najczęściej spotykanych potraw w knajpach z prawdziwą, polską kuchnią. Od lat krąży wiele przepisów na gołąbki w różnym wydaniu. Znamy przepis od Ani Starmach, który zachwyci wszystkim smakiem, który kojarzy się z domem i smakiem dzieciństwa.

Gessler zobaczyła rosół i się załamała. Ze złością chlusnęła w kucharza wodą ze szklankiGessler zobaczyła rosół i się załamała. Ze złością chlusnęła w kucharza wodą ze szklankiCzytaj dalej

Gołąbki od lat na polskich talerzach

Jest to potrawa półmięsna, która składa się z farszu zawiniętego w liście białej, głowiastej kapusty. Wyglądem przypominają rolki, które poza kapustą, składają się najczęściej z ryżu oraz mięsa. Jest jednak wiele odsłon gołąbków i śmiało można modyfikować przepisy.

Najczęściej do gołąbków wykorzystujemy mielone mięso wieprzowe, ale istnieją również przepisy, które podają mięso drobiowe lub baraninę. To samo dotyczy ryżu. Często zamienia się go na kaszę, a nawet wzbogaca się farsz o cebulę czy grzyby. Klasyka to jednak ryż oraz mięso wieprzowe. Warto też zaznaczyć, że istnieją przepisy, które pomijają wykorzystanie mięsa. To idealna propozycja dla tych, którzy omijają produkty odzwierzęce.

Dzisiaj grzeje:

  1. Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej
  2. A jednak. Zdecydowali się przedłużyć obostrzenia. Będą utrudnienia. Zagraniczne wieści dla wyjeżdzających
  3. Domowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemu

Ania Starmach i jej przepisy

Ania Starmach to polska kucharka, która wydaje również własne książki kucharskie oraz prowadzi własny program kulinarny. Możemy kojarzyć ją również z ekranu telewizyjnego, ponieważ od lat jest jurorką w znanym wszystkim programie MasterCher oraz MasterChef Junior.

Jej portal kulinarny to jeden z najsmaczniejszych miejsc w sieci. Znajdziemy na nim mnóstwo przepisów autorskich, ale i ciekawych rozwiązań na odwzorowanie klasyki. Ania Starmach uczy nas różnych kuchni więc każdy znajdzie propozycje dla siebie. Wśród z nich znalazł się również przepis na klasyczne, polskie gołąbki, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Gołąbki Ani Starmach

Składniki:

800 g mielonego mięsa wieprzowego
120 g białego ryżu
1l passaty pomidorowej lub domowego przecieru
2 l bulionu lub wody
1 główka kapusty
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 cebule
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni i wrzucamy na nie pokrojoną drobno cebulę. W tym samym czasie gotujemy wodę w garnku i solimy ją. Wrzucamy ryż i gotujemy 4 minuty krócej, niż na opakowaniu. Studzimy smażoną cebulkę oraz ryż po ugotowaniu.

Wycinamy głąb z kapusty i dzielimy ją na liście. Gotujemy wodę w dużym garnku i wrzucamy w nią liście. Powinniśmy gotować je około 5 minut. Z ugotowanych należy powycinać dokładnie zgrubienia.

Przestudzoną cebulę oraz ryż mieszamy z surowym mięsem mielonym i dodajemy przypraw, sól oraz pieprz. Kładziemy farsz na środek liścia i zawijamy razem tak, jak krokiety.

Garnek wykładamy kapustą, dzięki czemu nic nam się do niego nie przypali. Gołąbki układamy ciasno obok siebie i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy całość około godziny, a jeśli gołąbki są sporej wielkości, wydłużamy czas gotowania o połowę.

Z części bulionu robimy nasz aromatyczny sos. Gotujemy go osobno jeszcze raz i wlewamy przecier pomidorowy lub passatę. Na końcu zabielamy śmietaną i doprawiamy. Gotowe gołąbki polewamy sosem i serwujemy z ziemniakami. Smacznego.

Smakowite śniadanie w parę chwil, maślane drożdżówki jak u babci. Posypane kruszonką i niesamowicie pyszneSmakowite śniadanie w parę chwil, maślane drożdżówki jak u babci. Posypane kruszonką i niesamowicie pyszneCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomość z ostatniej chwili. Nie żyje wielka polska aktorka, przyjaciółka Karola Wojtyły
  2. Romans za kulisami "Rolnik szuka żony"? W sieci pojawił się zaskakujący wpis uczestniczki hitu TVP
  3. Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik
  4. Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
  5. Błyskawiczny sernik Oreo bez pieczenia. Zrobisz go w 15 minut, fani ciasteczek oszaleją ze słodkiego szczęścia
  6. Wiadomość, na którą czekali Polacy. Premier Morawiecki przekazał ważną decyzję
  7. Kierowcy się doczekali. Na tę zmianę czekali wszyscy, Ministerstwo Cyfryzacji wyjaśnia

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł