Gołąbki z przepisu Gesslerpixabay/dbaezol

Gessler podała przepis na gołąbki w bajecznie pysznym sosie. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Gołąbki według przepisu Magdy Gessler zachwycą smakiem całą rodzinę. Uwagę zwraca przepyszny i niezwykle aromatyczny sos. Nie mamy wątpliwości, że to danie będzie strzałem w dziesiątkę.

Gołąbki są jednym z klasyków polskiej kuchni. Swój sposób na popularne danie ma sama Magda Gessler. Znana restauratorka poleca do nich pyszny i orzeźwiający sos. Nie mamy wątpliwości, jest to danie, któremu absolutnie nikt się nie oprze.

W sieci można znaleźć kilka wersji gołąbków Magdy Gessler. Restauratorka podawała je m.in. z farszem z dorsza lub ziemniakami. Poniższy przepis najbardziej nawiązuje do tradycyjnych gołąbków, które przyrządzały nasze mamy i babcie.

Kucharz z Katowic zamieścił nietypowe ogłoszenie. Odzew przeszedł najśmielsze oczekiwaniaKucharz z Katowic zamieścił nietypowe ogłoszenie. Odzew przeszedł najśmielsze oczekiwaniaCzytaj dalej

Gołąbki z przepisu Gessler nie mają sobie równych. Podajemy przepis.

Gołąbki z przepisu Magdy Gessler można podawać zarówno na ciepło - to propozycja na obecny jesienno - zimowy czas, jak i na zimno. Wszystko za sprawą lekko kwaskowatego, orzeźwiającego sosu. Co jest potrzebne do ich zrobienia:

Składniki:

Farsz:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • bulion
  • czosnek
  • sól

Sos:

  • 4 puszki pomidorów z puszki
  • 300 ml śmietanki 12%
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Najszybsza, najpyszniejsza i oszałamiająco serowa zapiekanka ziemniaczana. Możemy jadać ją codziennie, nigdy się nie znudzi
  2. Niestety, zła wiadomość dla Polaków wracających do kraju. Tysiące ludzi może mieć problemy w podróży
  3. Dodaj do syropu z cebuli 1 składnik. Wzmocnisz jego działanie i pozbędziesz się uciążliwej dolegliwości

Sposób wykonania:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Umyj, odetnij głąb i gotuj 8 minut (młoda kapusta).

Po obgotowaniu liście rozdziel i ułóż na talerzu. Najmniejsze liście zostaną wykorzystane do wyściełania garnka. Ugotuj ryż i zeszklij cebulę. Na koniec dodajemy do niej zmiksowany czosnek i podsmaż. Gdy ryż i cebula przestygną, połącz je razem z mięsem i jajkami. Następnie zawiń w liście 80 g (1,5 łyżki) masy z mięsa i ryżu i ułóż je ciasno w garnku. Zalej je bulionem do przykrycia i później dolej go w trakcie gotowania. Gołąbki gotujemy ok 1h.

Gotowanie sosu rozpocznij od rozdrabniania i ucierania lubczyku, majeranku, ziela angielskiego w moździerzu. Do garnka wlej pomidory z puszki, dolej bulion i wsyp przyprawy z moździerza, dodaj na koniec listki laurowe i sól. Gotuj sos przez 15 min. Na koniec wyciągnij z niego liście laurowe i miksujemy wszystko dokładnie, dolej śmietanę i masło.

Lepszy niż z pudełka, cudowny i niezapomniany kopiec kreta. Domowa receptura jest o niebo smaczniejsza i zdrowszaLepszy niż z pudełka, cudowny i niezapomniany kopiec kreta. Domowa receptura jest o niebo smaczniejsza i zdrowszaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Szpital odmówił przyjęcia 12-letniej dziewczynki. Powód decyzji woła o pomstę do nieba
  2. Poruszające słowa właściciela spalonego mieszkania. Jego lokal został podpalony podczas Marszu Niepodległości
  3. Ania Starmach zrewolucjonizowała przepis na placki ziemniaczane, postanowiła pominąć jeden składnik. Teraz są chrupiące jak marzenie
  4. Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
  5. 3 tricki i porada Gessler sprawią, że sałatka jarzynowa będzie jeszcze lepsza w smaku. Nie przestaniesz jej jeść
  6. Dalmatyńczyk miał zostać mamą 3 szczeniaków. Ale gdy zaczął się poród, wszystkim opadły szczęki
  7. Kolejny apel do ministra rolnictwa. Tym razem pojawiła się prośba o 6-letnie odroczenie zakazu

źródło: przy-garach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł