Gołąbki z greckim składnikiem zachwycą smakiem.flickr/creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Znudziły ci się tradycyjne gołąbki? Wypróbuj ich nietypową grecką wersję, 1 składnik zrobi furorę wśród gości

Gołąbki pozostają niekwestionowanym obiadowym klasykiem. Mielone mięso zawinięte w liście kapusty i podane z utłuczonymi ziemniakami oraz sosem pomidorowym przyjemnie kojarzy się z domową kuchnią. Co ciekawe, wielbiciele greckich potraw mogą przyrządzić doskonale znane danie na nowo. Jeden dodatek zmienia polskie gołąbki nie do poznania.

Gołąbki w tradycyjnej wersji smakują doskonale i nie wymagają właściwie żadnych ulepszeń. Od czasu do czasu nawet najwięksi fani tradycyjnego dania mają jednak ochotę na nową odsłonę znanej potrawy. W tym celu wystarczy zmienić zaledwie jeden składnik, by danie zyskało zupełnie inny smak.

Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówSą we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówCzytaj dalej

Gołąbki z greckim dodatkiem zachwycą oryginalnym smakiem

Gołąbki są jednym z tych dań, które niezmiennie kojarzą się z kuchnią naszych mam. Mielone mięso i ryż zawinięte w liście kapusty i oblane cudownym pomidorowym sosem zachwyca dobrze znanym smakiem. Okazuje się jednak, że polską kapustę możemy z powodzeniem zastąpić aromatycznymi liśćmi winogron. Bez problemu kupimy je obecnie w większych sklepach, a działkowcy, którzy uprawiają winogrona, mogą po prostu zerwać świeże liście. Inne doznania smakowe zapewnia też dodatek orzeźwiającej mięty.

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Podjęli decyzję o zamknięciu. Istniało zbyt duże zagrożenie życia i zdrowia
  2. Zobaczyli co Wałęsa zjadł na obiad i wstrzymali oddech. Nagle zamarli, zaczęli alarmować po chwili
  3. Sensacja w Australii. Rekin zaatakował jego żonę, więc rzucił się na niego z pięściami

Składniki:

  • słoik liści winogron w zalewie lub świeże i spore liście,
  • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego),
  • szklanka ugotowanego ryżu,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki suszonej mięty,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • sok z 2 cytryn,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Liście wyjmujemy z zalewy płuczemy. Jeśli używamy świeżych liści, musimy je sparzyć i odsączyć.
  2. Cebulę siekamy drobno i szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy mięso, podsmażamy i chwilę później wlewamy pomidory. Pod koniec dorzucamy miętę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy farsz. Do masy dodajemy ryż i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  3. Na liście ułożone błyszczącą stroną do dołu nakładamy mięsno-ryżowy farsz, układając go w podłużny kształt. Nakładamy na siebie dwa przeciwległe boki liścia i zwijamy gołąbki w ruloniki. Dla pewności można je zwinąć białą bawełnianą nitką. Naczynie do zapiekania wykładamy liśćmi winogron i układamy na nich warstwy gołąbków. Wierzch ponownie przykrywamy warstwą liści, skrapiamy sokiem z cytryną i oliwą. Podlewamy wodą i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, "Facet musi jeść jak facet"Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prywatny dramat córki prowadzącej "Nasz nowy dom". Katarzyna Dowbor ujawniła, co dzieje się z Marysią
  2. Dramatyczny rekord zakażeń na Pomorzu. Sytuacja jest naprawdę zła
  3. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  4. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się bardzo irytującego problemu
  5. Rozenek niewyspana, bez makijażu, nieuczesana nagle weszła do spożywczego. Słowa kasjerki zapamięta do końca życia
  6. Kompletna degrengolada na gali boksu, sędzia nie zauważył nokautu. Pięściarz wstał dopiero po pięciu minutach (WIDEO)'

Źródło: Beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł