Gołąbki w niecodziennej odsłonie(Zdjęcie poglądowe) Wikipedia / Kgbo / CC BY-SA 4.0

Przepis na gołąbki z programu Roberta Makłowicza przebija wszystkie inne. Nie ma lepszej wersji słynnego dania

Gołąbki z całą pewnością można uznać za jeden ze szlagierów kuchni polskiej. Kultowego dania w tej odsłonie nie powstydziłby się Robert Makłowicz. Przepis na gołąbki został odnaleziony w spisie receptur wykorzystywanych w "Podróżach kulinarnych". Tym razem kapusta znajdzie się w środku.

Nie da się ukryć, że gołąbki są niezwykle smakowitą propozycją obiadową. Ich widok niejednokrotnie sprawiał, że nasze serce zaczynało szybciej bić. Takiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Maryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałMaryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałCzytaj dalej

Przepyszne gołąbki jak z programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza"

Gołąbki można przygotować na najróżniejsze sposoby. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Tym razem warto postawić na przepis rodem z programu Roberta Makłowicza. Efekt powala na łopatki, a smak pozostaje na długo w pamięci.

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne. W tej niecodziennej recepturze postawimy na cielęcinę z dodatkiem wołowiny. Mięsną masę wzbogaconą o kapustę zwieńczymy fantastycznym sosem, który może przyprawić o ślinotok.

Przepis na gołąbki jest niezwykle prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Z pewnością warto go zapamiętać na dłużej. Nawet osoby, które wcześniej nie robiły gołąbków dadzą sobie radę. Jakie składniki musimy przygotować?

Gołąbki:

  • 1 kg mielonej cielęciny z wołowiną
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 150 g mąki
  • 400 ml bulionu
  • sól i pieprz

Sos:

  • 500 ml śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 10 g maki
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Są po prostu najlepsze. Kotlety po szwedzku biją na głowę wszystkie inne
  2. Dramat Beaty Pawlikowskiej. Podróżniczce wszystko legło w gruzach. A miała być szczęśliwa na krańcu świata
  3. Buraki zmiksowane z kilkoma dodatkami jak odkurzacz oczyszczają organizm z toksyn. Na pewno zapiszesz przepis do swojego zeszytu

Bajeczne gołąbki zachwycą domowników. Zawijanie będzie zbędne.

Gołąbki w tej odsłonie przypadną do gustu nawet osobom, które uchodzą za wyjątkowo wybredne. Na początku drobno siekamy kapustę. Mieszamy ją z mięsem mielonym. Masę wzbogacamy o startą marchewkę, pietruszkę i cebulę.

Do wszystkiego dodajemy również jajka, bułkę tartą i wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko starannie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa. Formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kiedy nasze gołąbki bez zawijania już się zarumienią z obu stron, wówczas przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 15 minut na bardzo małym ogniu i pod przykryciem. Teraz przyszedł czas na sos.

Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i wzbogacamy o przecier pomidorowy. Cały czas wszystko mieszamy. Sos urozmaicamy odrobiną bulionu, w którym gotowały się gołąbki.

Sos ponownie podgrzewamy. Kiedy się zagotuje, wyłączamy ogień i łączymy go ze śmietaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gołąbki z takim dodatkiem będą obłędnym smakołykiem, który w moment zniknie z talerzy.

Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratowaćWłaśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratowaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Przepis na domowy eliksir zdrowia. Przygotujesz go z popularnego warzywa
  2. Ikea wprowadziła długo wyczekiwaną usługę. W czasach pandemii sprawdzi się doskonale
  3. Działa podobnie jak sok i syrop, a jest łatwiejszy do zrobienia . Piorunujące działanie naparu z imbiru
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu sałatki jarzynowej. Popełnia go mnóstwo osób
  6. Chłopiec napisał wzruszający list do właścicieli golden retrieviera. Ciężko powstrzymać łzy
  7. Znaleźli bezcenny skarb w lesie. Ma ponad 300 lat, w okolicy może być ich więcej

Źródło: podroze-kulinarne.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł