Gołąbkipixabay.com/ulleo, instagram.com/@magdagessler_official

Magda Gessler zrewolucjonizowała zwyczajne gołąbki, zupełnie wyrzuciła z nich mięso. W zamian farsz wykonała z niezwykłego składnika

Gołąbki to potrawa, której nie trzeba przedstawiać. Każdy fan polskiej kuchni jadł je przynajmniej raz. Znane ze swojego idealnego, klasycznego czasu, często zadziwiają rozmaitymi rozwiązaniami i przepisami. Magda Gessler zaproponowała własny przepis, w którym brakuje podstawowego składnika - mięsa.

Gołąbki to już klasyka. To idealna propozycja na klasyczny, polski obiad, która zachwyci nawet najbardziej wymagającego gościa. Jest to danie proste, ale niesamowicie efektowne. Smak klasyki kojarzy się z domem i najlepszym przepisem babć czy mam. Coraz więcej pojawia się przepisów, które modyfikują znane nam z dzieciństwa potrawy i prezentują je w zupełnie innym wymiarze. Dzielimy się więc z Wami przepisem prosto od Magdy Gessler.

Pogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnościąPogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnościąCzytaj dalej

Gołąbki to jedno z flagowych polskich dań

Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liście sałaty. Najczęściej podawane są w sosie pomidorowym z ziemniakami i świeżym koprem. Jest jednak wiele rozwiązań na przygotowanie klasycznych gołąbków. Możemy wykorzystać do tego różnego typu mięso, a między innymi mięso drobiowe czy baranina. Istnieją również propozycje, które w przepisie nie zawierają mięsa i taką też propozycją postanowiła podzielić się z nami znana wszystkim Magda Gessler.

Jeśli chodzi o to półmięsne danie, można również modyfikować ilość zawartych w farszu składników. Wiele osób nie wyobraża sobie klasycznych gołąbków bez dodatku cebuli, grzybów czy wyszukanych przypraw. Wszystko jednak zależy od preferencji, a jak się okazuje, gołąbki mogą zachwycać smakiem i po licznych modyfikacjach. Przepis Magdy Gessler zachwyci głównie osoby, które starają się jeść więcej ryb, a ograniczyć spożywanie mięsa..

Dzisiaj grzeje:

  1. 14-letni kucharz z MasterChef Junior nie żyje, niestety przegrał walkę z rakiem. Amerykańscy fani są zdruzgotani smutnymi doniesieniami
  2. Pojechała w podróż z teściami, bez męża. Jej zdjęcia są legendarne, obiegły Internet lotem błyskawicy
  3. Najlepszy trick na soczyste schabowe, szybszy i skuteczniejszy niż moczenie w mleku. Potrzebujesz jedynie większej miseczki, nieprawdopodobny smak

Gołąbki z dorszem według Magdy Gessler

Jednym z hitów telewizyjnych „Kuchennych Rewolucji” była propozycja gołąbków z dorszem. W trakcie rewolucji jednej z restauracji o nazwie „Syrenka” w Ustce restauratorka zaproponowała prawdziwie nadmorskie menu.

Główną myślą przewodnią była obecność różnorodnych ryb w menu. Jedną z propozycji były właśnie gołąbki z dorszem. Magda Gessler zachwyciła wszystkich taką modyfikacją.


Składniki:

1 włoska kapusta
0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
150 g kaszy jęczmiennej
4 białe cebule
1 litr rosołu
sok z jednej cytryny
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Na samym początku zaczynamy od oddzielenia liści kapusty. Parzymy je w osolonej i wrzącej wodzie. Naszą rybę dokładnie czyścimy, myjemy oraz mielimy bardzo dokładnie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, a następnie przekładamy do lnianej ścierki, aby odsączyć sok z cebuli. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru goryczy. Po posiekaniu cebuli dorzucamy ją do zmielonej ryby.

Jedna ze zmian w przepisie na gołąbki Magdy Gessler polega oczywiście na zrezygnowaniu z mięsa, ale drugą kwestią jest zamiana ryżu na kaszę jęczmienną.

Kaszę gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie, a następnie dorzucamy do przygotowanego farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, który rewelacyjnie wkomponuje się w smak ryby.

Sparzone wcześniej liście kapusty układamy i na nie nakładamy farsz. Zawijamy nasze gołąbki podobnie jak krokiety. Obsmażamy je na dużej patelni do zarumienienia.

Układamy je na blasze, a następnie zalewamy bulionem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia potrwa około 20 minut.

Połącz cytrynę z 2 składnikami, a będziesz cieszyć się zdrowiem i odpornością aż do wiosny. Sposób naszych babć nadal zaskakuje skutecznościąPołącz cytrynę z 2 składnikami, a będziesz cieszyć się zdrowiem i odpornością aż do wiosny. Sposób naszych babć nadal zaskakuje skutecznościąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polsat: już niedługo może zniknąć część obostrzeń. Podano konkretną datę, w piątek Morawiecki ma przedstawić plan
  2. Hollywoodzki aktor w jednej minucie zawarł niemal cały obraz Polski. Wyjątkowym nagraniem podzielił się w sieci
  3. Absolutny hit na przyjęciach, urodzinach i podwieczorkach. Ciasto smakujące jak batonik 3-BIT pokochają dzieci i dorośli, smak nie do pobicia
  4. Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
  5. Najłatwiejszy przepis na chleb z garnka. Zrobisz go w kilka chwil, a potem będziesz się cieszył domowym pieczywem
  6. Kot miał zostać uśpiony, bo był tak brzydki, że nikt go nie chciał. 24 godziny przed planowanym zabiegiem wydarzył się cud
  7. Mówił, że w tirze wiezie kapustę. Celnicy pobledli, gdy odkryli prawdę

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł