GołąbkiPixabay/ dbaezol

Nie ma niczego lepszego. Obłędne kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście

Gołąbki w kiszonej kapuście, czyli popularne kiszeniaki to danie, które z pewnością podbije kubki smakowe całej rodziny. Nie ma lepszego pomysłu na syty jesienny obiad. Podajemy sprawdzony przepis na przepyszny smakołyk.

Gołąbki i kiszona kapusta - naszych zdaniem to idealne połączenie. Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i testować różne wersje popularnych potraw, musicie koniecznie skosztować popularnych kiszeniaków. Danie nie ma sobie równych, szczególnie warto sięgnąć po nie jesienią, gdy częściej sięgamy po syte i gorące potrawy.

Przykry incydent, seniorka wyproszona ze sklepu spożywczego, kobieta nie kryła łez. Ogromna pomyłka ekspedientkiPrzykry incydent, seniorka wyproszona ze sklepu spożywczego, kobieta nie kryła łez. Ogromna pomyłka ekspedientkiCzytaj dalej

Gołąbki z kiszoną kapustą, czyli kiszeniaki - znamy doskonały przepis

Kiszeniaki to gołąbki zawinięte w kiszoną kapustę. Do zrobienia potrawy konieczna jest główka kiszonej kapusty. Jak ją zdobyć? Można ją dostać na targowiskach lub w supermarketach. Gdy znajdziemy już ważny składnik, koniecznie zabierzmy się do gotowanie. Danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni polskiej. Chociaż regionalny specjał wymaga sporo pracy, zarówno w przygotowaniu, jak i w zdobyciu składników, to zdecydowanie warto po niego sięgnąć. Poniżej, podajemy przepis na "kiszeniaki".

Dzisiaj grzeje:

  1. Powiedziała synowej, co leży jej na sercu, teraz tłumaczy się w mediach. Fani nie dowierzają, wcześniej rozprawiała jedynie o luksusowej kuchni
  2. TVN informuje: rząd chce wprowadzić godzinę policyjną dla części kraju. Za granicą jest tragicznie
  3. Zauważyłaś na ogórkach kiszonych biały nalot? Mnóstwo osób popełnia wtedy niewybaczalny błąd

Składniki na gołąbki:

  • 1 nieduża kapusta kiszona w całości (5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 1 łyżka cukru do jej gotowania)
  • 1 duża garść grzybów suszonych
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 300 g mięsa mielonego mieszanego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami
  • 2 duże łyżki masła
  • szczypta estragonu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 750 ml bulionu lub wody
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 7-9 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 listki laurowe

Składniki na sos grzybowy:

  • 1 mała garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki suszonych warzyw (np. gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu
  • 100 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Namocz na noc grzyby, rano odsącz i zachowaj wodę. 2/3 grzybów pokrój w dużą kostkę, 1/3 drobno posiekaj, odłóż osobno. Posiekaj cebule. Kapustę włoż do dużego garnka, wsyp do niej przyprawy, zalej wodą do 1/3 jej wysokości, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne 20 minut. Wyjmij, ostudź, wykrój głąb kapusty i porozdzielaj liście. Z liści skrój zgrubienia na nerwach i ułóż je na talerzu. Grubo pokrojone grzyby podsmaż na maśle z 1 cebulą, dopraw je pieprzem i estragonem. Kaszę wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą oraz grzybami smażonymi z cebulą, przyprawami i skwarkami. Nagrzej piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wyłóż w nim liście kapusty. Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż je w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia. Zalej gołąbki bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodaj do nich liście laurowe, ziele i pierz w ziarnach. Wstaw danie do piekarnika i gotuj pod przykryciem ok. 1-1,5h od momentu zagotowania bulionu. Możesz w razie potrzeby podlewać je bulionem.

Gotowe gołąbki włóż garnka, wlej do nich wodę z moczenia grzybów i pozostały bulion, wrzuć pozostałe grzyby i rozdrobnione suszone warzywa. Całość gotuj ok. 20 minut. Wlej do gołąbków śmietankę rozrobioną z mąką, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Danie podawaj z sosem grzybowym i ćwikłą.

źródło: kuchniaprezydentowej.blogspot.com

Zauważyłaś na ogórkach kiszonych biały nalot? Mnóstwo osób popełnia wtedy niewybaczalny błądZauważyłaś na ogórkach kiszonych biały nalot? Mnóstwo osób popełnia wtedy niewybaczalny błądCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Godziny dla seniorów i limity klientów nie we wszystkich sklepach. Wiadomo gdzie każdy zrobi zakupy w godz. 10-12 i bez kolejek
  2. Magda z "Rolnik szuka żony" dotkliwie oszukana. Gorzką prawdę wyjawiła przed kamerami
  3. Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnika
  4. Najlepszy z możliwych? Gessler zdradziła swój przepis na idealne ciasto drożdżowe
  5. Dzieje się, nagła wiadomość. Uwielbiana sieć sklepów obeszła godziny dla seniorów
  6. Już niedługo obostrzenia mogą zostać rozszerzone. Rzecznik rządu zapowiada
  7. Co ze Świętami Bożego Narodzenia? Nie ma najlepszych wieści, wszyscy powinni się zainteresować

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł