

20 Października 2020
Nie ma niczego lepszego. Obłędne kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście
Gołąbki w kiszonej kapuście, czyli popularne kiszeniaki to danie, które z pewnością podbije kubki smakowe całej rodziny. Nie ma lepszego pomysłu na syty jesienny obiad. Podajemy sprawdzony przepis na przepyszny smakołyk.
Gołąbki i kiszona kapusta - naszych zdaniem to idealne połączenie. Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i testować różne wersje popularnych potraw, musicie koniecznie skosztować popularnych kiszeniaków. Danie nie ma sobie równych, szczególnie warto sięgnąć po nie jesienią, gdy częściej sięgamy po syte i gorące potrawy.
Gołąbki z kiszoną kapustą, czyli kiszeniaki - znamy doskonały przepis
Kiszeniaki to gołąbki zawinięte w kiszoną kapustę. Do zrobienia potrawy konieczna jest główka kiszonej kapusty. Jak ją zdobyć? Można ją dostać na targowiskach lub w supermarketach. Gdy znajdziemy już ważny składnik, koniecznie zabierzmy się do gotowanie. Danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni polskiej. Chociaż regionalny specjał wymaga sporo pracy, zarówno w przygotowaniu, jak i w zdobyciu składników, to zdecydowanie warto po niego sięgnąć. Poniżej, podajemy przepis na "kiszeniaki".
Dzisiaj grzeje:
- Powiedziała synowej, co leży jej na sercu, teraz tłumaczy się w mediach. Fani nie dowierzają, wcześniej rozprawiała jedynie o luksusowej kuchni
- TVN informuje: rząd chce wprowadzić godzinę policyjną dla części kraju. Za granicą jest tragicznie
- Zauważyłaś na ogórkach kiszonych biały nalot? Mnóstwo osób popełnia wtedy niewybaczalny błąd
Składniki na gołąbki:
- 1 nieduża kapusta kiszona w całości (5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 1 łyżka cukru do jej gotowania)
- 1 duża garść grzybów suszonych
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 300 g mięsa mielonego mieszanego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami
- 2 duże łyżki masła
- szczypta estragonu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- ok. 750 ml bulionu lub wody
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 7-9 ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 listki laurowe
Składniki na sos grzybowy:
- 1 mała garść suszonych grzybów
- 2 łyżki suszonych warzyw (np. gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu
- 100 g śmietanki 36%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Namocz na noc grzyby, rano odsącz i zachowaj wodę. 2/3 grzybów pokrój w dużą kostkę, 1/3 drobno posiekaj, odłóż osobno. Posiekaj cebule. Kapustę włoż do dużego garnka, wsyp do niej przyprawy, zalej wodą do 1/3 jej wysokości, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne 20 minut. Wyjmij, ostudź, wykrój głąb kapusty i porozdzielaj liście. Z liści skrój zgrubienia na nerwach i ułóż je na talerzu. Grubo pokrojone grzyby podsmaż na maśle z 1 cebulą, dopraw je pieprzem i estragonem. Kaszę wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą oraz grzybami smażonymi z cebulą, przyprawami i skwarkami. Nagrzej piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wyłóż w nim liście kapusty. Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż je w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia. Zalej gołąbki bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodaj do nich liście laurowe, ziele i pierz w ziarnach. Wstaw danie do piekarnika i gotuj pod przykryciem ok. 1-1,5h od momentu zagotowania bulionu. Możesz w razie potrzeby podlewać je bulionem.
Gotowe gołąbki włóż garnka, wlej do nich wodę z moczenia grzybów i pozostały bulion, wrzuć pozostałe grzyby i rozdrobnione suszone warzywa. Całość gotuj ok. 20 minut. Wlej do gołąbków śmietankę rozrobioną z mąką, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Danie podawaj z sosem grzybowym i ćwikłą.
źródło: kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Najlepsze newsy:
- Godziny dla seniorów i limity klientów nie we wszystkich sklepach. Wiadomo gdzie każdy zrobi zakupy w godz. 10-12 i bez kolejek
- Magda z "Rolnik szuka żony" dotkliwie oszukana. Gorzką prawdę wyjawiła przed kamerami
- Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnika
- Najlepszy z możliwych? Gessler zdradziła swój przepis na idealne ciasto drożdżowe
- Dzieje się, nagła wiadomość. Uwielbiana sieć sklepów obeszła godziny dla seniorów
- Już niedługo obostrzenia mogą zostać rozszerzone. Rzecznik rządu zapowiada
- Co ze Świętami Bożego Narodzenia? Nie ma najlepszych wieści, wszyscy powinni się zainteresować
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł