Gołąbki według Jakub KuroniaPixabay / ulleo

Gołąbki Kuronia są mistrzostwem. Prześwietny przepis został ujawniony, proste i obłędne w smaku

Smakowite gołąbki niejednokrotnie potrafiły przyprawić nas o szybsze bicie serca. Tym razem warto wypróbować recepturę, którą ujawnił Jakub Kuroń. Gołąbki w jego wydaniu są przepyszne i na długo pozostają w pamięci. Przepis zaskakuje prostotą.

Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Takiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza jeżeli wykonamy go według przepisu, którym podzielił się mistrz kulinariów. Jakub Kuroń wyjaśnił jak krok po kroku przygotować gołąbki.

Porażające nagłe słowa rzecznika MZ o wzroście zakażeń. Jutro Rządowy Zespół Zarządzania Kryzysowego podejmie decyzje, smutna wypowiedź nt. restauracjiPorażające nagłe słowa rzecznika MZ o wzroście zakażeń. Jutro Rządowy Zespół Zarządzania Kryzysowego podejmie decyzje, smutna wypowiedź nt. restauracjiCzytaj dalej

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Jakiś czas temu przedstawialiśmy jak przygotować gołąbki według przepisu Roberta Makłowicza. Tym razem pod lupę weźmiemy recepturę Jakuba Kuronia. Słynny kucharz udowodnił, że polski przysmak możemy przygotować w niezwykle prosty sposób.

Przepis na gołąbki nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Przeważnie rodzina potrawa wydaje się być trudna w przyrządzeniu. Okazuje się, że w domowym zaciszu możemy zrobić gołąbki bez większego wysiłku. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 30 g oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • 15 g suszonego majeranku
  • 1 l bulionu
  • sól i pieprz

Sos:

  • 30 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gołąbków
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. W 3 dni możesz oczyścić kości i stawy, różnicę odczujesz od razu. Wystarczy pić w odpowiednich ilościach wywar z liści laurowych
  2. Nowy zakaz w Polsce. Jest potwierdzenie Morawieckiego, już od poniedziałku, uderzy też w turystów
  3. Klasyka w najlepszym wydaniu, ukochana surówka Polaków na bazie czerwonej kapusty. Nic nie prezentuje się na stole dostojniej

Smakowite gołąbki przyrządzisz prościej niż mogłoby się wydawać

Gołąbki w tym wydaniu zaskakują swoim smakiem. Domownicy będą wniebowzięci. Z powyżej wymienionych składników powinno nam wyjść 10 mięsnych zawiniątek. Na początku odrywamy wierzchnie liście z kapusty włoskiej. Wycinamy z niej również głąb. Kapustę umieszczamy na kilka minut w osolonym wrzątku. Po takim zabiegu liście powinny odchodzić bez większych problemów. Wycinamy z nich zgrubienie znajdujące się u nasady.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojone cebule. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Kontynuujemy smażenie przez maksymalnie 2 minuty. Mieszankę czosnku i cebuli odstawiamy do wystygnięcia. Sprawi ona, że nasze gołąbki staną się przepysznym specjałem.

Mięso umieszczamy w misce i dodajemy do niego ryż ugotowany al'dente, majeranek, cebulę z czosnkiem, sól i pieprz. Wszystko starannie mieszamy tak, aby powstała nam jednolita masa. Z farszu lepimy podłużne kotleciki i zawijamy je w liście kapusty. Muszą być dobrze ściśnięte.

Dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki. Zawiniątka przykrywamy liśćmi. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy przez około 50 minut. Kiedy kapusta stanie się miękka, wówczas nasze gołąbki są już gotowe. Jak przygotować do nich sos?

Na początku w małym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy stanie się już płynne, dodajemy mąkę. Powinna się zarumienić, wówczas wlewamy 250 ml wywaru z gołąbków. Podgrzewamy wszystko do momentu zagotowania. Całość wzbogacamy o przecier oraz koncentrat pomidorowy. Kiedy wszystko zacznie wrzeć, wówczas zmniejszamy ogień. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli będzie zbyt kwaśny, warto wzbogacić go o odrobinę cukru. Gołąbki z jego dodatkiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kim z zawodu jest żona śp. Dariusza Gnatowskiego? Ogromne zaskoczenie. Niewielu wie, że aktor uwielbiał jej gotowaćKim z zawodu jest żona śp. Dariusza Gnatowskiego? Ogromne zaskoczenie. Niewielu wie, że aktor uwielbiał jej gotowaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd szykuje specjalne mandaty dla rodziców. Wystarczy, że dziecko w szkole zrobi jedno
  2. Józef z "Rolnik szuka żony" przesadził? Dosadny komentarz o kobietach, ludzie zamarli
  3. Dolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotą
  4. Sposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenie
  5. Domowy syrop z czosnku jest silniejszy nawet od cebulowego. Poradzi sobie z grypą i chorobami dróg oddechowych
  6. Ma nawrót choroby, od tygodnia czeka na pomoc. Dramatyczna sytuacja polskich pacjentów
  7. Biedronka czynna w każdą niedzielę. Sieć znalazła niesamowity sposób na obejście zakazu

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł