Gołąbki, które zwalają z nógInstagram.com/born_in_the_prl

Najlepsze, bo domowe - pyszne gołąbki z pomidorowym sosem. Smakują jak u mamy

Gołąbki ciągle podbijają domowe obiady, choć podawane są od lat. Poniższy klasyczny przepis smakuje wybornie. Kiedy je zrobisz poczujesz się jak za dawnych lat kiedy jeszcze mama gotowała w rodzinnym domu.

Gołąbki to przepyszne danie składające się z czterech głównych składników i kilku pomniejszych dodatków. Najważniejszymi elementami tej potrawy są oczywiście: mięso, ryż, kapusta i sos pomidorowy. Niestety ilość pracy odstrasza tych, którzy nie wiedzą dokładnie jak je zrobić i nie czują się jeszcze pewni w kuchni. Dokładnie dla takich osób powstał poniższy przepis, który krok po kroku przeprowadza przez zawiłości gotowania domowych gołąbków.

Polany pełne grzybów czy ściółka sucha niczym pieprz? Już wiemy jakie niespodzianki przygotowała pogoda na początek jesieniPolany pełne grzybów czy ściółka sucha niczym pieprz? Już wiemy jakie niespodzianki przygotowała pogoda na początek jesieniCzytaj dalej

Gołąbki jak za dawnych lat - smakują jak u mamy

Zrobienie odpowiednio dobrych gołąbków według wielu osób wymaga odpowiedniej wprawy i kulinarnego kunsztu. Staramy się obalić ten mit, ponieważ aby dobrze gotować wcale nie trzeba mieć wyjątkowo talentu. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis i podążać za jego krokami. Ten zaprezentowany poniżej jest doskonały dla tych, którzy chcą poczuć się jak u mamy - smakują dokładnie tak samo jak spod jej ręki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. W końcu. Zniesiono uciążliwy zakaz dla Polaków, wielu długo czekało. Niestety, nie ma powodów do radości
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kapusta
  • 200 gram ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz biały
  • oregano
  • pieprz
  • litr bulionu
  • puszka pomidorów
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziołowy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wykrój głąba. Włóż ją do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Pojedynczo zdejmuj liście, aż do ostatniego.
  2. Ugotuj ryż na pół twardo. Mięso wrzuć do miski, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wrzuć do mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Wrzuć do niego ryż, bułkę tartą, jajko, sól, majeranek, oregano. Wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
  3. Uformuj z mięsa kule i zawiń w liście kapusty.
  4. Do garnka wlej bulion, pomidory, dodaj pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadź całość do wrzenia.
  5. Ułóż wierzchnie liście na dnie garnka, następnie układaj na nich gołąbki. Gotuj całość, aż liście będą miękkie.
70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już za 2 dni w Biedronce kupisz pół wyposażenia domu supertanio. Artykuły bez których ani rusz
  2. Nadchodzą ogromne zmiany w emeryturach. Prace nad ustawą już trwają, o co chodzi?
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Na dnie Odry odnaleziono ogromny skarb. Archeolodzy są pod wrażeniem znaleziska

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł