Gołąbki w tym wydaniu są przepyszne(Zdjęcie poglądowe) Pixabay / Lebensmittelfotos

Gołąbki z przepisu Okrasy biją na głowę wszystkie inne. Farsz zachwyca, ale hitem jest sos

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej klasycznych dać nasze j rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć amatorów tego wyjątkowego przysmaku. Tym razem gołąbki staną się jeszcze bardziej wybornym daniem. Przepis Karola Okrasy jest niezastąpiony.

Gołąbki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Bez wątpienia danie na stałe wpisało się w jadłospisy wielu Polaków. Mało kto spodziewałby się, że gołąbki mogą jeszcze bardziej zachwycać swoim smakiem. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się im oprzeć.

Piła codziennie sok z kiszonej kapusty, już po 5 dniach zauważyła zdumiewającą różnice. Zniknęła najgorsza dolegliwośćPiła codziennie sok z kiszonej kapusty, już po 5 dniach zauważyła zdumiewającą różnice. Zniknęła najgorsza dolegliwośćCzytaj dalej

Gołąbki w niecodziennym wydaniu

Nie od dziś wiadomo, że gołąbki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Niektórzy wzbogacają mięso o ryż. Inni dodają do niego cebulę. Część osób decyduje się również na przygotowywanie gołąbków w bezmięsnym wydaniu. Wszystkie możliwości są niezwykle kuszące. Jednak ta najprawdopodobniej jest najlepsza w smaku.

Karol Okrasa zaprezentował na stronie Kuchnia Lidla niezwykły przepis na gołąbki. Tym razem mięsne zawiniątka będą nico odbiegały od przyjętych standardów. Wszystko za sprawą niecodziennego sosu i smakowitego dodatku do farszu. Obok takiej propozycji obiadowej nie da się przejść obojętnie.

Gołąbki według Karola Okrasy będą skąpane w sosie musztardowym. Natomiast w ich farszu znajdziemy między innymi wyśmienity boczek i rodzynki. Na samą myśl o takim specjale ciężko opanować burczenie w brzuchu. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 g rodzynek
  • 45 ml octu jabłkowego
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 15 g gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • 10 liści kapusty

Sos:

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 60 g ziarnistej musztardy
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g masła
  • 10 ml miodu
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Lekki i puszysty, po prostu ideał. Najlepszy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
  2. Andrzej Duda ma koronawirusa. Sytuacja wymknęła się spod kontroli. Prezydent mógł zarazić wiele osób. Czerwony sygnał dla Polaków i przyjeżdżających turystów
  3. Nie istnieje lepsza panierka do kotletów schabowych. Wystarczyła zmiana jednej czynność i wyszły jak marzenie

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Gołąbki w tym niecodziennym wydaniu są proste w przygotowaniu. Na początku musimy bardzo drobno pokroić boczek. Smażymy go na patelni, na którą dodajemy również posiekaną cebulę oraz czosnek. Wszystko smażymy przez około 4 minuty.

Rodzynki namaczamy w occie jabłkowym. Powinny stać się miękkie. Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu. Kiedy będzie już gotowa, wówczas mieszamy ją z wcześniej przygotowanym boczkiem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy rodzynki i mieszamy wszystko z mięsem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Całość doprawiamy gorczycą, solą oraz pieprzem.

Kiedy farsz na gołąbki jest już gotowy, parzymy liście kapusty. Nakładamy na nie porcje mięsa i dokładnie zawijamy. Smakowite gołąbki już niedługo będą gotowe. Wystarczy, że przygotujemy sos i poddamy je odpowiedniej obróbce cieplnej.

Sos musztardowy sprawi, że nasze gołąbki będą niezapomnianym przeżyciem. Na początku ziele angielskie rozdrabniamy w moździerzu. Następnie cebulę kroimy w niewielka kostkę, natomiast czosnek w cienkie plastry. Smażymy je na patelni i dodajemy ziele angielskie, musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wzbogacamy o wodę. Sos powinien stać się płynny. Na końcu dodajemy masło, miód, sól i pieprz. Sos powinien się zagotować.

Wcześniej przygotowane gołąbki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je sosem musztardowym i umieszczamy w piekarniku. Pieczenie w temperaturze 180 stopni Celsjusza powinno trwać około godziny. Gołąbki w tym wydaniu z pewnością zachwycą domowników.

Z przyprawy, którą masz w kuchni zrobisz pyszny syrop, który pomoże na ból gardła i kaszel. Jedzona 2 razy dziennie również zdziała cudaZ przyprawy, którą masz w kuchni zrobisz pyszny syrop, który pomoże na ból gardła i kaszel. Jedzona 2 razy dziennie również zdziała cudaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W Biedronce zrobisz zakupy w każdą niedzielę? Nowy krok w rozwoju sieci może to umożliwić
  2. GIS wydał pilne ostrzeżenie. Groźne bakterie w popularnym produkcie, ogromne niebezpieczeństwo dla starszych osób
  3. Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz w 10 minut. Potrzebujesz tylko 3 składnikI
  4. Staruszka chorowała na Alzheimera. Niespodziewanie, w trakcie posiłku, powiedziała słowa, których córka nie zapomni do końca życia
  5. Lekarze badali chorych na nowotwór. Niewiarygodne, co znaleźli w ich głowach, przez lata nikt nie wiedział
  6. Tadeusz Rydzyk wpadł w furię po krytyce kardynała Dziwisza. "Masoneria, centrale antyewangelizacyjne"

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł