Gołąbki duszone w kapuścieWikipedia / Yuval hoffman / CC BY-SA 4.0

Gołąbki duszone w kapuście kiszonej. Rewolucyjny przepis, nawet Gessler nie zrobi lepszych

Smakowite gołąbki niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych rodzimych potraw. Tym razem będziemy je dusić w kapuście kiszonej. Gołąbki w takim wydaniu są obłędnym przysmakiem. Magda Gessler nie zrobiłaby ich lepiej.

Nie da się ukryć, ze gołąbki uchodzą w Polsce za kulinarny szlagier. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Jednak ten nie ma sobie równy. Kluczowe będzie duszenie gołąbków w kapuście kiszonej. Dzięki takiemu zabiegowi staną się one nie lada specjałem.

Czy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzytaj dalej

Gołąbki w kiszonej kapuście - niezwykła propozycja obiadowa

Ostatnio przedstawialiśmy przepis na gołąbki po szwedzku. Receptura na ten przysmak była banalnie prosta. Tym razem włożymy w przygotowania nieco więcej pracy, jednak dla tego smaku warto się trochę poświęcić.

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne. Dodatek kiszonej kapusty w niezwykły sposób wpływa na kompozycję smaków. Dzięki niej gołąbki zyskują na wyrazistości, która przeplata się z kwaśną nutą. Mięsny specjał w takiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.

Niecodzienne gołąbki nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. W większości wykorzystamy składniki używane w klasycznych przepisach. Lista jest krótka. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • słonina wędzona z papryką
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek
  • szatkowana kapusta kiszona
  • bulion
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Już się zaczęło, trwa black week w Biedronce. Uwielbiane łakocie w niskich cenach i niespodzianka od sieci
  2. Skąpy strój byłej gwiazdy TVP przykuł wzrok fanów. Pracuje w egzotycznym miejscu, idealnym, gdy do Polski idzie zima
  3. Nie tylko do rosołu. Z uwielbianego lubczyku zrobisz napar na bezsenność

Niezwykłe gołąbki, które zachwycą domowników

Gołąbki w takim wydaniu są nie lada gratką dla wielbicieli dań mięsnych. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się temu specjałowi. Na początku musimy przygotować farsz.

Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem oraz podsmażoną cebulą. Dodajemy również posiekany koperek, wyciśnięte ząbki czosnku, oraz 30 g koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masa na farsz powinna być jednolita. Formujemy z niej owalne kotleciki i zawijamy w wyparzone liście kapusty.

Garnek musimy wyłożyć słoniną. Wcześniej należy pokroić ją w kostkę. Na niej układamy warstwę kiszonej kapusty. Dopiero na nią kładziemy gołąbki. Każdą ich warstwę posypujemy koperkiem. Możemy oddzielać je również kapustą kiszoną.

Do garnka wlewamy bulion. Powinien on przykryć gołąbki. Na sam wierzch wykładamy kapustę kiszoną. Całość dusimy na małym ogniu przez 2 godziny. Na sam koniec pieczemy gołąbki przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawyBrytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawyCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Najczęstsze objawy chorób wątroby. Nie wolno ich bagatelizować
  2. Polka ma 57 lat i 2 lata temu została fotomodelką. Sylwetki może pozazdrościć jej niejedna nastolatka
  3. Rozgrzewa i wzmacnia odporność. W klika chwil zrobisz syrop do herbaty na bazie imbiru i cytryny
  4. Brytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawy
  5. Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze
  6. Adrian i Ilona z "Rolnik szuka żony" już wybrali imię dla zwierzęcej pociechy. Musiało spełnić jeden warunek, jest piękne
  7. "Rolnik szuka żony": kandydat Magdaleny w niecenzuralnych słowach za jej plecami, bolesne oskarżenie

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł