Gołąbkiinstagram.com/born_in_the_prl

Są pyszne, dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepszy przepis na gołąbki, jak z czasów PRL-u, bez żadnych zbędnych modyfikacji

Gołąbki od dawna goszczą na stołach wielu Polaków. Popularność zawdzięczają niepowtarzalnemu smaku oraz względnej prostocie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy najlepszy przepis na gołąbki wprost z czasów PRL-u.

Gołąbki są bardzo popularne nie tylko w Polsce ale i w całej Europie Środkowej. Tradycyjnym nadzieniem jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. W wielu nowszych przepisach wykorzystuje się także dodatki takie jak: grzyby, mięso baranie czy nawet drobiowe. Dzisiaj zajmiemy się najbardziej klasycznym rodzajem gołąbków, które w bardzo podobny sposób przyrządzane były w czasach PRL-u.

Wydało się, jakie rzeczy działy się w kuchni ze Wydało się, jakie rzeczy działy się w kuchni ze "Świata według Kiepskich". Grabowski dlatego nie cierpiał kręcić tam scenCzytaj dalej

Gołąbki jak dawniej - hit minionej epoki na twoim talerzu

Aby przygotować gołąbki nie potrzeba wcale żadnych specjalnych umiejętności. Największym wymogiem jest czas, którego należy poświęcić dość dużo. Jednym z ciekawych trików jest ugotowanie gołąbków w prodiżu, a następnie przetransportowanie gołąbków do piekarnika. Taki sposób pozwala uzyskać jeszcze smaczniejsze danie.

Składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 kapusta
  • 1 jajko
  • pół kostki smalcu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Porażające sceny na pogrzebie Andrzeja Strzeleckiego. Nikt się nie spodziewał
  2. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  3. Do wzięcia nawet 18 750 zł dopłaty, a tylko 249 wniosków. Zostało już jedynie kilka dni

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do dużego garnka z osolona wodą.
  2. Gotuj kapustę na małym ogniu stopniowo zdejmując liście.
  3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
  4. Do mięsa dodaj ryż, jajko, posiekaną drobno cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj całość dokładnie.
  5. na liście wykładaj farsz i zawijaj gołąbki.
  6. Dno garnka wyłóż smalcem, podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i rozłóż pozostałe liście kapusty.
  7. Na liściach ciasno ułóż gołąbki, zakryj ponownie liśćmi i zalej woda tak, aby zakrywała 1/3 wysokości gołąbków.
  8. Gotuj całość przez godziny na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.
  9. Po wyjęciu gołąbków dopraw sos, wsyp mąkę i wlej śmietanę, aby uzyskać gęsta i kremową konsystencję.

Najlepsze newsy:

  1. Polskę obiegły tragiczne wieści, nie żyje Stanisław Zięba. Ogromna strata
  2. RMF FM: Rodzice stracą pieniądze, nadszedł koniec. Znika bardzo popularne świadczenie
  3. Wyjawili nowe informacje ws. bonu turystycznego. Padła data, która ucieszy Polaków
  4. Pobiła kultową jarzynową i słynny gyros. Teraz na imprezach podaje się sałatkę z chipsami, znamy przepis
  5. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  6. Lara Gessler znowu bez ubrań, tym razem zakryła się tylko szlafrokiem. Pozuje bez grama makijażu, odważnie?
  7. Justyna Żyła znów zaatakowała byłego męża przed tysiącami Polaków. Zdjęcie mówi wszystko (FOTO)

Źródło: przyslijprzepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł