Gołąbki
facebook.com/Aga Aga

Niecodzienne gołąbki z dodatkiem twarogu, prosty przepis

Gołąbki wszyscy znamy i uwielbiamy, jednak w tym wydaniu będą szczególnie pyszne. Zachwyt budzi szczególnie ich konsystencja i zupełnie nowe oblicze smaku. Gołąbki z dodatkiem twarogu to najnowsze kulinarne odkrycie, które koniecznie musisz przetestować.

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, którą każdy domowy kucharz potrafi przygotować z zamkniętymi oczami. W każdym polskim domu funkcjonuje unikalna receptura, której nie da się podrobić.

Jeśli chodzi o farsz, najczęściej do gołąbków dodajemy ryż oraz mięso mielone. W jarskiej wersji gołąbków są to kasza bądź ziemniaki, ale mało kto wie, że można gołąbki wypełnić także farszem na bazie twarogu. Aksamitne i zaskakujące wnętrze z całą pewnością przypadnie ci do gustu.

Gołąbki, jakich nie próbowałeś

Tradycyjne gołąbki są daniem dość ciężkim dla naszego żołądka. Duża ilość kapusty połączonej z mięsem mielony może niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie po posiłku. Przepis na gołąbki z twarogiem sprawia, że możesz zajadać się uwielbianym daniem bez obawy o nieprzyjemne konsekwencje.

Już wielokrotnie pisaliśmy o idealnej recepturze na to polskie danie. Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować soczysty farsz bądź zmiękczyć upartą, twardą kapustę, zapoznaj się z tym oraz tym artykułem. Dzięki nim będziesz mistrzem gołąbków.

Najszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składnikiNajszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składnikiCzytaj dalej

Przepis na gołąbki z dodatkiem twarogu

Potrzebujesz:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 g twarogu w kawałku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/3 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • zeszklona 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • bulion warzywny
  • koncentrat pomidorowy

Twaróg, jajka, bułkę tartą, usmażoną cebulę oraz przyprawy miksujemy na gładką masę bez grudek. Gdy konsystencja będzie bez zarzutu, można połączyć ją za pomocą drewnianej łyżki z ugotowanym ryżem.

Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie i oddzielamy poszczególne liście. Gdy wszystkie liście są odseparowane, chwilę czekamy, aż ostygną. Na chłodne liście nakładamy farsz i dokładnie zawijamy w kształt klasycznego gołąbka.

Gołąbki układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą bądź bulionem i pieczemy, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł