Gołąbki w sosie pieczarkowymyoutube / kanał: VideoKuchnia.pl / kadr z materiału

Jesienne gołąbki z sosem pieczarkowym, idealne na słotę i niepogodę. Nic nie rozgrzewa lepiej

Gołąbki zazwyczaj jadamy z dodatkiem pysznego farszu mięsnego oraz sosu pomidorowego. Jednak w wydaniu z grzybami smakują nawet lepiej, koniecznie wypróbujcie szybki i tani sposób na prawdziwą ucztę.

Gołąbki należą do potraw kuchni polskiej, których zwyczajnie nie można nie lubić. Nasze mamy doskonale wiedziały jak tworzyć potrawy, które są nie tylko smaczne, ale i ekonomiczne. Idealnie w ten opis wpisują się gołąbki z kaszą gryczaną. Składniki są niezwykle proste, a smak powala na kolana. Dlatego tak uwielbiamy regularnie je przygotowywać. Wśród jarskich dań nie mają sobie równych.

Dożyła 127 lat w doskonałym zdrowiu i całe życie bez umiaru jadła jeden produkt. Lekarze przed nim ostrzegająDożyła 127 lat w doskonałym zdrowiu i całe życie bez umiaru jadła jeden produkt. Lekarze przed nim ostrzegająCzytaj dalej

Gołąbki z kaszą gryczaną najlepszy przepis

Gołąbki są dużo prostsze niż może się wydawać. Wystarczy dokładnie krok po kroku powtarzać wszelkie czynności z przepisu. Wielką zaletą gołąbków jest możliwość zrobienia większej ilości, a następnie odłożenia na kolejne obiady. Pamiętajmy - w kuchni nic nie może się zmarnować.

Potrzebujesz:

  • nieduża główka kapusty
  • 400 gram kaszy gryczanej
  • suszone grzyby - garść
  • 2 duże, białe cebule
  • natka pietruszki
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 300 gram pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • ok. 400 g kaszy gryczanej

Dzisiaj grzeje:

  1. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  2. Fani Dody po prostu osłupieli, pokazała się w pełnej krasie. Pokazała zdjęcia nad luksusowym basenem
  3. Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocie

Z kapusty wycinamy twardy kłąb i sparzamy liście we wrzącej wodzie, aż staną się elastyczne. Grzyby moczymy i gotujemy, siekamy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy na sypko i mieszamy z pokrojonymi grzybami. Cebule drobno siekamy i smażymy, aż będzie szklista - następnie dodajemy ja do kaszy wraz z natką pietruszki oraz przyprawami. Farsz dokładnie ze sobą mieszamy i i zawijamy w liście kapusty. Układamy gotowe gołąbki bardzo ciasto w garnku i gotujemy w osolonej wodzie, aż kapusta będzie przyjemnie miękka. Aby przygotować sos smażymy na maśle pieczarki - najlepiej na dużym ogniu, a następnie powoli dodajemy śmietanki. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wyśmienity przepis na gołąbki z sosem pieczarkowym znajdziecie także na kanale VideoKuchnia.pl na platformie Youtube.

Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronChciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Volkswagen musi wypłacić milionowe odszkodowania. Wszystko przez współpracę z dyktaturą
  2. Osób zarażonych w Polsce może być nawet milion? Niepokojące słowa eksperta
  3. Jest czego pozazdrościć - kuchnia Ewy Wachowicz odbiera mowę. Bije o głowę Gessler i Rozenek, przepiękna
  4. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  5. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat
  6. Studnia skrywała skarby sprzed tysięcy lat. Archeolodzy dokonali największego odkrycia w historii

Źródła: onet.gotowanie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł