Gołąbki w niecodziennym wydaniuFlickr / a.fiedler / CC BY-SA 2.0

Ania zdradziła bardzo stary, powalający przepis na gołąbki. Farsz mięsny do kapusty robi inaczej niż wszyscy

Wyborne gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ania dotarła do dawnego przepisu na smakowity specjał. Efekty kulinarnych przygód wprawiają w zachwyt. Farsz z mięsa przygotujemy inaczej niż zazwyczaj.

Przepisów na gołąbki jest multum. Różnią się one od siebie w zależności od danego domostwa. Ania chciała spróbować czegoś nowego i zaczęła szperać w recepturach. Natrafiła na stary przepis na gołąbki. Nie spodziewała się, że wyjdzie jej z tego taki specjał.

Wszyscy przeoczyli druzgoczący szczegół komunikatu premiera ws. zamknięcia cmentarzy. Dotyczy robienia zakupówWszyscy przeoczyli druzgoczący szczegół komunikatu premiera ws. zamknięcia cmentarzy. Dotyczy robienia zakupówCzytaj dalej

Gołąbki według przepisu sprzed lat

Nie da się ukryć, że gołąbki są klasyką Polskiej kuchni. Takiemu daniu nie sposób się oprzeć. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty jest nie lada smakołykiem. Tym razem postawimy na klasyczny przepis sprzed lat.

Kiedy Ania dotarła do dawnego przepisu na gołąbki, od razu postanowiła wykorzystać go w praktyce. Okazało się, że przygotowanie potrawy jest trywialne proste. Jednak najbardziej zaskakujący okazało się serce gołąbków. Mowa o ich farszu.

Przeważnie przygotowując gołąbki mięso wzbogacamy o ryż. W przypadku tego przepisu nie wykorzystamy tego składnika. Nie zmienia to jednak faktu, że gołąbki według wiekowej receptury są obłędnie pyszne. Nawet najbardziej wybredni smakosze się na nie skuszą. Z czego je przygotujemy?

  • 700 g mięsa mielonego
  • główka kapusty włoskiej
  • 300 ml bulionu
  • cebula
  • 30 g bułki tartej
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 4 g soli
  • 4 g pieprzu

Dzisiaj grzeje:

  1. Do zrobienia syropu z pigwy potrzebujesz tylko 2 składników. Niesamowicie wzmacnia odporność, zalecany szczególnie w sezonie infekcji
  2. Tysiące Polaków może dostać pilną wiadomość. Kto ją zobaczy, musi iść na kwarantannę, nie może wychodzić z domu i nie ma mowy o podróżach
  3. Klasa sama w sobie, ozdoba stołu i przyczyna szczerych zachwytów. Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto rafaello

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Gołąbki nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku przekładamy mięso do miski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Możemy ją również zetrzeć na tarce. Podsmażamy ją przez chwilę, a po wystygnięciu mieszamy z mięsem oraz bułką tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Z kapusty wycinamy głąb i wyparzamy ją w garnku. Zdejmujemy liście. Wycinamy z nich zgrubienia. Z farszu formujemy owalne kotleciki. Zawijamy je w kapustę. Musimy zrobić to solidnie tak, aby gołąbki się nie rozwinęły.

Na dnie garnka umieszczamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Zalewamy je bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym. Garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki przez minimum 1,5 godziny. Po tym czasie możemy posypać je posiekaną natką pietruszki.

Smakowite gołąbki są już gotowe. Domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Prośby o dokładkę w przypadku tego specjału są normą. Nie da się ukryć, że gołąbki według dawnego przepisu są proste w przygotowaniu. Warto wypróbować go jak najszybciej.

Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaDziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jeśli nie odbierzesz tego telefonu, możesz gorzko pożałować. Sprawa dotyczy wszystkich, bez wyjątku
  2. Pilna konferencja Ministerstwa Rolnictwa: wiadomo, ile wyniesie pomoc dla sprzedawców kwiatów
  3. Wystarczy 1 łyżka i babciny trik, by uzyskać perfekcyjne pierogi. Robi tak zarówno Makłowicz, jak i Gessler
  4. 2 czubate łyżki dodane do masy zupełnie zmieniają smak. Kotlety mielone jeszcze nigdy nie były równie pyszne
  5. Rydzyk zachęca wiernych do postu o chlebie i wodzie. Mówi, że ma być wynagrodzeniem Bogu za grzechy protestujących
  6. Znaleźli sposób, aby dostać się na cmentarz pomimo zakazu. Czy wszelkie granice zostały przekroczone?
  7. Kwiaciarze z całej Polski na skraju bankructwa, serce pęka. Rząd właśnie tak traktuje obywatelki i obywateli

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł