Gołąbki według Karola OkrasyYouTube / KuchniaLidla.pl

Okrasa zmodyfikował przepis na tradycyjne gołąbki. Cała rodzina będzie zadowolona

Karol Okrasa nie raz potrafił nas zaskoczyć niekonwencjonalnymi przepisami. Tym razem padło na gołąbki. Ich nowa odsłona jest niezwykle smakowita i będzie fantastyczną propozycją obiadową. Niemal natychmiast znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Nie da się ukryć, że gołąbki są uwielbianym daniem kuchni polskiej, które jest uwielbiane przez wiele osób. Karol Okrasa postanowił zaprezentować nieco odmienioną wersję tego rarytasu. Gołąbki w jego wydaniu są o wiele prostsze do przygotowania. Nawet najbardziej wybredni smakosze chętnie je spałaszują.

O mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losO mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losCzytaj dalej

Gołąbki według przepisu Karola Okrasy

Smakowite gołąbki są jedną z tych potraw, na która myśl nasz organizm przyśpiesza produkcję śliny. Karol Okrasa w filmie zamieszczonym na kanale KuchniaLidla, zaprezentował jak wykonać ich wersję bez zawijania. Przepis jest zaskakująco prostu, a efekt powala na kolana. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • 500 g wieprzowo-wołowe mięso mielone
  • 200 g białej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • 120 ml wody
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos:

  • cebula
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 600 g krojone pomidory w puszce
  • 120 ml wody
  • 15 g suszonego majeranku
  • 30 g masła
  • 15 g cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczne doniesienia z Polski. Wśród rannych są dzieci
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. We dwóch weszli do sklepu Biedronki, nikt nie przypuszczał jakie zrobią rzeczy. Kamery monitoringu wszystko nagrały

Przepis na gołąbki bez zawijania

Przygotowując smakowite gołąbki zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Podsmażamy ją z dodatkiem soli i pieprzu w garnku na gorącym oleju. Kiedy już się zeszkli, wzbogacamy ją o białą kapustę. Powinna być pokrojona w cienkie paski. Odlewamy wodę i podduszamy pod przykryciem 10 minut. Pod odparowaniu przekładamy kapustę do innego naczynia i czekamy aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy sos.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku. Ubogacamy ją o koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość podgrzewamy tak, aby odparował nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. Kiedy sos się zagotuje, wzbogacamy go o masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos zdejmujemy z kuchenki.

Teraz przyszła pora na gołąbki. Do wcześniej przygotowanej kapusty dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Powinna być jak najdrobniejsza. Wzbogacamy ją o mięso mielone, ugotowaną kaszą i jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być jednolita. Formujemy z niej podłużne kotleciki. Naczynie żaroodporne zalewamy warstwo przygotowanego sosu, na który wykładamy ulepione gołąbki. zalewamy je pozostałą częścią sosu. Z wierzchu możemy przyprawić wszystko gałązkami rozmarynu. Naczynie z gołąbkami umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut. Takie danie zachwyci wszystkich domowników. Nie pozostaje nic innego jak wypróbowanie przepisu na gołąbki bez zawijania w praktyce.

Najlepsze newsy:

  1. Europa znowu się zamyka. Kolejne kraje wprowadzają obostrzenia
  2. Możesz dostać prawie 3 tys. zł, już ostatnia szansa. Inaczej "dudowe" przejdzie ci koło nosa
  3. Rząd znów zdecydował o przywróceniu kwarantanny po powrocie do kraju. W. Brytania przywraca restrykcje
  4. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  5. Do Biedronki weszli we dwóch, nikt nie przypuszczał jakie zrobią rzeczy. Zostali nagrani przez kamery monitoringu
  6. Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych
  7. Adam Małysz podpadł tysiącom Polaków. Powód to jego najnowsze zdjęcie, fani byli bezlitośni (FOTO)

Źródło: Kuchnia Lidla


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł