Gołąbki dzięki tym radom będą pysznepixabay.com/dbaezol

Planujesz na obiad gołąbki? Pamiętaj o niezawodnych trickach naszych babc

Gołąbki obok schabowych i mielonych są wyjątkowo ważną potrawą. Jeśli planujesz dzisiaj zrobić gołąbki, koniecznie pamiętaj o poniższych poradach. Babcie wiedziały co dobre.

Czy jest coś lepszego niż tradycyjne gołąbki? Dla wielu Polaków prawdopodobnie nie. Jeśli tak jak i my jesteś ogromnym fanem tej polskiej klasyki, lecz nie do końca wiesz jak zrobić je idealnie, przychodzimy z pomocą. Dzięki poradom babć uzyskasz idealne danie.

Nic tak nie wzmacnia odporności jak surówka na bazie kiszonej kapusty i ogórków. 2 dodatkowe składniki i sos zapewniają jej wyjątkowy smakNic tak nie wzmacnia odporności jak surówka na bazie kiszonej kapusty i ogórków. 2 dodatkowe składniki i sos zapewniają jej wyjątkowy smakCzytaj dalej

Gołąbki jakich nie jadłeś - wszystko dzięki wiedzy naszych babć

Co ciekawe, danie to wcale nie jest polskim wymysłem. Bardzo prawdopodobne, że jego geneza znajduje się w kuchni niemieckiej, a do Polski dotarło wraz z emigrantami. Poniżej zamieściliśmy kilka porad, dzięki którym zawsze wyjdą doskonale pyszne.

Przede wszystkim warto wybrać odpowiedniej jakości mięso. Nie musimy się wcale ograniczać do wieprzowiny - równie smaczne wychodzą z dodatkiem wołowiny, jagnięciny, indyka, kurczaka czy baraniny. Trzeba jednak kupować mięso od zaufanego dostawcy.

W sklepach często sprzedają mięso pośledniej jakości, które jest tak zwanym mięsem oddzielanym mechanicznie, a więc do maszyny wkładane są całe kawałki i razem ze skórą, chrząstkami i innymi tkankami miękkimi oddzielane od kości.

Dzisiaj grzeje:

  1. Do zrobienia syropu z pigwy potrzebujesz tylko 2 składników. Niesamowicie wzmacnia odporność, zalecany szczególnie w sezonie infekcji
  2. Wyciekło nagranie z Krupówek, co się działo? Aż ciarki przechodzą po plecach, tyle ludzi, niesamowite
  3. Klasa sama w sobie, ozdoba stołu i przyczyna szczerych zachwytów. Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto rafaello

Najczęściej do zawijania wykorzystujemy białą kapustę, ponieważ ma mocne i trwałe liście. Równie dobrze spisują się do tego każe liście kapusty włoskiej modrej czy pekińskiej. Ale kapusta to nie jest jedyna roślina, w którą można zawijać mięsny farsz.

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp "do gołąbków nadają się również liście chrzanu, buraków, czy - bardziej egzotycznie - winogron lub porzeczki." Trzeba przyznać, że wizja gołąbków w liściach kojarzących się z owocami jest ciekawa.

Obok farszu bardzo ważną rolę gra sos. Tradycyjnie jest on na bazie pomidorów, a najczęściej przygotowuje się go z koncentratu pomidorowego. Okazuje się, że nie musimy się wcale ograniczać i z powodzeniem można popuścić wodze fantazji.

Sos śmietanowy czy sos koperkowy są dodatkami wykorzystywanymi głównie do kurczaka, więc idealnie nadadzą się do gołąbków z tym mięsem. Sos grzybowy z kolei, dzięki intensywnemu smakowi, świetnie sprawdzi się z wołowiną.

Jak zrobić je niezależnie od wybranych liści, mięsa czy sosu? W wielkim skrócie należy wyciąć głąb, obgotować liście i przygotować farsz. Duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty i układać na nich gołąbki.

Zalać je składnikami sosu i gotować do miękkości kapusty. Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Syn Górniak nie jadł przez tydzień. Powód daje do myślenia, zaskoczył nawet znaną mamęSyn Górniak nie jadł przez tydzień. Powód daje do myślenia, zaskoczył nawet znaną mamęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pilny komunikat od ING. Klienci muszą być gotowi na spore ograniczenia
  2. Nowy zakaz niebawem wejdzie w życie. WIR apeluje o zmianę decyzji, konsekwencje uderzą w rolników
  3. Wystarczy 1 łyżka i babciny trik, by uzyskać perfekcyjne pierogi. Robi tak zarówno Makłowicz, jak i Gessler
  4. Przenigdy nie wyrzucaj bananów z ciemną skórką. Zrobisz z nich ekspresowe ciasto, ideał wśród deserów
  5. Tysiąckrotnie lepsza niż zwykła mizeria, rodzina oniemieje z zachwytu. Koniec z dodawaniem śmietany, jeden produkt wygrywa wszystko
  6. Co roku diagnozę słyszy 11 tysięcy pacjentek. Poważna choroba zbiera żniwo szczególnie wśród młodych
  7. Porażające wyznanie gwiazdy TVN wstrząsnęło całym krajem. Przyznała, że jest córką ofiary gwałtu

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł