Golonka - wyjątkowy przysmakPixabay / mygraphx

Kto kocha golonkę? Jest cudowna receptura, lepsza z kapustką czy musztardką?

Golonka jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca wielu smakoszy. Jedni preferują dodatek w postaci kapusty, a inni rozkoszują się smakiem mięsa wzbogaconym o musztardę. Już teraz poznaj przepis na perfekcyjną golonkę.

Smakowita golonka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Nie da się ukryć, że mięso w tym wydaniu jest wyjątkowo apetycznym frykasem. Golonka przygotowana w domowym zaciszu zachwyci wszystkich domowników.

Pamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniemPamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniemCzytaj dalej

Wyśmienita golonka według cudownej receptury

Golonka jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu ciężko się oprzeć. Wielbicieli tego przysmaku nie trzeba długo szukać. Wyśmienite danie zdaniem niektórych najlepiej sprawdza się z kapustą. Część osób woli jednak golonkę z dodatkiem musztardy. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć jak przygotować mięsną potrawę w perfekcyjny sposób. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 g soli
  • spora cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 g przyprawy do mięs

Dzisiaj grzeje:

  1. Zatrudniają do lepienia pierogów. Pensja nie mieści się w głowie
  2. Media podały dramatyczne wiadomości, wszystkie ofiary śmiertelne są Polakami. Tragedia za granicą
  3. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj

Idealna golonka jest prosta w przygotowaniu

Na początku napełniamy garnek 5 litrami wody i gotujemy włoszczyznę z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Golonka powinna być umieszczona we wrzątku z warzywami. Całość powinna się gotować przez około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami cebuli i ząbkami czosnku. Golonkę wyjmujemy z wywaru i nacieramy przyprawą do mięs. Umieszczamy ją na cebuli. Dodajemy jedną szklankę bulionu. Wszystko pieczemy przez 1,5 godziny bez przykrycia. Warto podlewać mięso powstałym sosem co 20 minut. Kiedy golonka jest już gotowa, możemy przystąpić do zajadania.

Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicieNie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Policjanci już wystawiają mandaty na 500 zł. Dają tylko jedną szansę
  2. Rak wątroby może dawać bardzo nietypowe objawy. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  3. Niebywałe delicje, najlepsza surówka z buraków, którą zrobisz w 5 minut. Domownicy oniemieją z zachwytu
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Sekretna receptura naszych babć. Syrop z liści laurowych i soku z cytryny jest remedium na przeziębienia
  6. Ogromna zmiana w opłacaniu składek. ZUS wprowadza rewolucję

Źródło: Prześlij przepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł