Gotowaniepixabay.com/Pexels

3 najgorsze błędy podczas gotowania. Numer 2 niesie za sobą ponure konsekwencje

Gotowanie wciąż pełne jest mitów, które nie mają żadnego pokrycia z rzeczywistością. Wielu z nas powiela zatem nieustannie te same błędy. Między innymi chodzi tutaj o krojenie na plastikowej desce, wkładanie do lodówki ostygniętego jedzenia czy dodawanie tłuszczu do gotującego makaronu, aby ten się nie sklejał. To czynności, które są całkowicie zbędne. Warto zatem dowiedzieć się, jak to tak naprawdę jest w przypadku utartych już schematów kulinarnych.

Gotowanie pełne jest kulinarnych tajemnic i ciekawych tricków, które są w stanie ułatwić nam tę czynność. Przede wszystkim uświadamiają nam również zasadność wykorzystywanych rozwiązań, z których korzystamy w naszej kuchni.

Okazuje się, że wielu z nas bazuje na stereotypowych działaniach, które zasłyszane były od znajomych czy członków rodziny. Nie zawsze jednak mają one jakikolwiek sens, a co więcej, część z nich nie zawsze jest higieniczna, co zagraża naszemu zdrowiu.

Jeśli od zawsze wydawało ci się, że do lodówki wkładamy jedynie ostygnięte potrawy, ten artykuł jest dla ciebie. Jeśli używasz plastikowej deski do krojenia ze względu na niemnożenie się bakterii czy dodajesz tłuszcz do makaronu, aby ten się nie sklejał, czas zmienić te czynności i cieszyć się zaoszczędzonym czasem, ale i zdrowiem.

Gotowanie makaronu z dodatkiem oleju

W wielu domach do gotującego makaronu dodaje się oliwę z oliwek czy olej po to, żeby się nie sklejał. Jest to jednak zbędna czynność. Lepiej zostawić oliwę z oliwek na później do potraw, które będą jej potrzebować.

Dzieje się dzisiaj w Biedronce. Nowy Rok przyniósł zaskakujące zmiany cen produktów spożywczychDzieje się dzisiaj w Biedronce. Nowy Rok przyniósł zaskakujące zmiany cen produktów spożywczychCzytaj dalej

Makaron wystarczy dobrze zamieszać, ponieważ możliwość sklejenia się trwa jedynie przez pierwszą minutę wrzucenia go do wrzątku. Warto również pamiętać o tym, że tłuszcz tak naprawdę unosi się na powierzchni wody, a gotujący się makaron jest bliżej dna garnka. Dolewanie oliwy jest zatem zbędną czynnością.

Warto również pamiętać, że najzdrowszy makaron to ten al dente. Co więcej, nie trzeba wrzucać go do wrzątku, o czym wielu z nas zapomina lub po prostu nie wie. Na temat innego mitu, związanego z jajkami, pisaliśmy w tym artykule.

Jaka deska do krojenia jest najbardziej odpowiednia?

Często stawiamy na deski plastikowe z uwagi na to, że ta drewniana może szybko się niszczyć i być idealnym podłożem dla rozwijających się bakterii. Niestety plastikowa nie chroni naszego jedzenia.

Nacięcia, które w niej powstają, również mogą być siedliskiem wielu szkodliwych bakterii. Niewielu z nas pamięta o jej dokładnym wyczyszczeniu i wysuszeniu. Bakterie w plastiku rozwijają się nawet szybciej.

Najlepiej postawić na deskę z hartowanego szkła, a co więcej, warto mieć ich kilka.Jedną do krojenia warzyw, inną do krojenia mięsa czy pieczywa. Nie należy używać jednej do wszystkich rodzajów produktu. Może być to wysoce niehigieniczne.

Jedzenie zostawiane do wystygnięcia tuż przed włożeniem do lodówki

Uznaje się, że jest to najlepsze, a co więcej najzdrowsze rozwiązanie. Nic bardziej mylnego. Wielu z nas denerwuje się na czas, który tracimy przy oczekiwaniu do zupełnego wystygnięcia potrawy. Mamy dobrą wiadomość. Od teraz możesz wkładać do lodówki jeszcze ciepłe potrawy.

Tak naprawdę jest to czynność, która ma odwrotny efekt niż ten zamierzony. Żywność, która zbyt długo będzie leżeć na kuchennym blacie może być idealnym środowiskiem dla namnażających się bakterii.

Nie należy wkładać potraw gorących, jednak z tymi ciepłymi nic się nie stanie.Im szybciej nasza potrawa trafi do lodówki, tym lepiej. Z ciepłym posiłkiem w lodówce nic się nie stanie. Warto pamiętać o tym w trakcie kolejnego gotowania. Innym ciekawym mitem, który został obalony, jest ten dotyczący kawy. Pisaliśmy o nim w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł