Gotowanie i ziemniakiPixabay / matthiasboeckel

Kroić czy nie ziemniaki przed gotowaniem? Fatalny błąd popełnia większość z nas

Gotowanie jest nieodłączną częścią kulinariów. Najbardziej popularnym produktem, który poddawany jest takiej obróbce cieplnej są bez wątpienia ziemniaki. Smakowite bulwy przez niektórych gotowane są w całości. Jednak część osób decyduje się je pokroić. Która metoda jest prawidłowa?

Nie da się ukryć, że gotowanie ziemniaków wydaje się bezproblemową czynnością. Warto jednak zauważyć, że smakosze robią to w różny sposób. Już teraz przekonaj się jak najlepiej gotować uwielbiane bulwy. Rozwiązanie tej zagwozdki jest zaskakujące.

W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 złW weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 złCzytaj dalej

Gotowanie i kwestia ziemniaków

Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się, że gotowanie jest mniej oczywiste niż mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Bez wątpienia ziemniaki królują w rodzimej kuchni. W związku z tym każdy smakosz powinien wiedzieć jak odpowiednio je gotować.

Gotowanie jest nie lada sztuką. Posiłek powinien poza doznaniami smakowymi dostarczać nam jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ziemniaki w swoim wnętrzu skrywają między innymi witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w wapń i magnez. Jak powinno przebiegać ich gotowanie, aby nie utracić zawartego w nich dobrodziejstwa?

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczy zmieszać go z chudym twarogiem, jogurtem i miodem. Niesamowita pasta na bazie oleju lnianego potrafi zdziałać cuda
  2. Polsat donosi. Gowin się wygadał. Wiemy, co z podróżowaniem po Polsce 1 listopada
  3. Omlet w kształcie róży momentalnie stał się hitem Internetu. Przepis jest banalnie prosty, trik zdradził uwielbiany szef kuchni

Prawidłowe gotowanie ziemniaków

Okazuje się, że najlepiej gotować ziemniaki w całości i nieobranie. Wówczas podczas kąpieli we wrzątku nie wytracą one tylu składników odżywczych. Gotowanie ich w kawałkach sprawia, że witaminy i minerały ulatniają się do wody, a co za tym idzie nie lądują na naszym talerzu. Dopiero tak przyrządzone ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Nasz organizm z pewnością doceni taka dbałość podczas przygotowań. Jeżeli wolimy jednak pokroić i obrać ziemniaki przed obróbką cieplną, wówczas warto pokusić się na gotowanie ich na parze. Zajmuje to zaledwie 15 minut.

Wystarczy zmieszać go z chudym twarogiem, jogurtem i miodem. Niesamowita pasta na bazie oleju lnianego potrafi zdziałać cudaWystarczy zmieszać go z chudym twarogiem, jogurtem i miodem. Niesamowita pasta na bazie oleju lnianego potrafi zdziałać cudaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pilny komunikat Biedronki. Sieć wprowadza ogromne zmiany, sklepy będą czynne w zupełnie innych godzinach
  2. Kobieta nosiła jedną maseczkę przez kilka miesięcy. Skutki okazały się tragiczne
  3. Zamiast z cukrem, przez 2 lata pił kawę z solą. Dodawał do niej jeszcze 1 kontrowersyjny składnik, efekty porażają
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Pamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniem
  6. Ślub miał być spełnieniem jej marzeń. Panna młoda zrealizowała szalony pomysł, goście nie mogli wyjść z podziwu

Źródło: Kafeteria

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł