Gotowanie jajek będzie znacznie łatwiejszepixabay/Emilia_Baczynska

Wystarczy poznać 4 triki, by jajka zawsze wyszły idealne. Stosują je najlepsi szefowie kuchni i doświadczone gospodynie

Gotowanie jajek wydaje się banalną czynnością, z którą każdy z łatwością może sobie poradzić. Okazuje się jednak, że wiele osób ma z tym problem. Poniżej prezentujemy 4 triki, dzięki którym jajka zawsze wyjdą idealnie.

Gotowanie jajek dla większości polega na włożeniu ich do wody, zagotowaniu i wyciągnięciu ugotowanych produktów po kilku minutach. Prawda jest jednak zupełnie inna - mnóstwo osób popełnia proste błędy, które powodują, że cały posiłek nie jest tak smaczny jak by mógł. Przedstawiamy 4 triki, których znajomość uchroni Was przed tego typu nieprzyjemnościami już zawsze.

Polacy znów masowo ruszą do Lidla. Sieć kusi pożądanymi przysmakami w atrakcyjnych cenachPolacy znów masowo ruszą do Lidla. Sieć kusi pożądanymi przysmakami w atrakcyjnych cenachCzytaj dalej

Gotowanie jajek będzie znacznie prostsze i przyjemniejsze

Choć gotujesz od lat, ciągle nie wiesz ile czasu należy trzymać jajka we wrzącej wodzie, aby żółtko było odpowiedniej konsystencji? Przy obieraniu ze skorupki z jajka urywają się wielkie kawałki białka, co brzydko wygląda i marnuje sporo jedzenia? Niestety, takie przypadki zdarzają się nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom. Na szczęście można ich wyjątkowo prosto uniknąć, wystarczy stosować się do poniższych zaleceń.

Dzisiaj grzeje:

  1. Siłownie nie zostaną w pełni zamknięte. Dwie grupy Polaków wyłączone spod zakazu korzystania
  2. Wszystko wyszło na jaw. Zdradził ile zarobił na bonach turystycznych. Kwota przyprawia o zawrót głowy
  3. Krystyna dodaje do kotletów mielonych sekretny składnik, wychodzą pulchne i soczyste jak z najlepszej restauracji. Rodzina w końcu odkryła tajemnicę

Jeśli nie wiesz, czy dane jajko jest świeże, a rozbicie go nie wchodzi w rachubę, nie martw się. Istnieje bowiem banalnie prosty sposób, aby upewnić się, czy zawartość skorupki nadaje się do zjedzenia. Do szklanki z wodą wsyp 2 łyżki soli i rozpuść ją. Jeśli jajko pływa na powierzchni, nie nadaje się do spożycia. Jeśli za to opada na dno, jest świeże i zdatne do zjedzenia.

Aby skorupka nie przykleiła się do białka i nie rozpadła na wiele drobnych kawałków, dodaj 1 łyżkę soli do gotującej się wody. Dzięki temu z łatwością odejdzie od smacznego jajka.

Jeśli jajka w koszulkach ciągle są dla ciebie sekretem, dodaj do wody 1 łyżeczkę soli. Dzięki temu jajko nie rozpłynie się w garnku, tylko zachowa swój kształt. Kilka kropel octu dodatkowo wpłynie na ich konsystencję i polepszy smak posiłku.

Jeśli po rozkrojeniu jajka żółtko ma dziwnie wyglądająca, szaro-zieloną otoczkę, nie bój się. To nie jest oznaka zepsucia - długie gotowanie wytrąciło z żółtka żelazo. Aby uniknąć takiej wpadki, gotuj jajka maksymalnie 8 minut.

Cudowny napar, który zrobisz w domu, zniweluje ból i obrzęki nóg. Wystarczy miesięczna kuracja i zapomnisz o problemieCudowny napar, który zrobisz w domu, zniweluje ból i obrzęki nóg. Wystarczy miesięczna kuracja i zapomnisz o problemieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pojawiły się nowe obostrzenia, będą też kolejne pieniądze od rządu. Wiadomo już kiedy
  2. Bunt wśród dyrektorów. Zaczynają zamykać szkoły
  3. Robisz wszystko według przepisu, a ciasto ciągle pęka? Ania Starmach wyjaśnia jaki błąd masowo popełniają Polacy
  4. Najprostszy, wyśmienity przepis na surówkę z ogórków kiszonych. 1 błąd i będzie do niczego
  5. Po latach Laura Łącz zdradziła rodzinną tajemnicę. Dotyczy uwielbianego aktora z "Janosika", dla ważnej relacji zrezygnował z kawy i herbaty
  6. Zakażony ksiądz napisał wiadomość ze szpitala. Po jego słowach wiele osób zamarło

Źródło: styl.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł