Gotowanie ziemniaków (ugotowane ziemniaki na talerzu)Obraz Taken z Pixabay

Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut

Gotowanie lub pieczenie ziemniaków trwa za długo, czyli dłużej niż standardowe 20-30 minut? Mamy kilka dobrych rad, które usprawnią ten proces. Przygotowaliśmy jednak również coś ekstra - sposób na skrócenie czasu gotowania do pięciu minut.

Gotowanie ziemniaków standardowo powinno trwać 20-30 minut. Jeśli trwa dłużej, powodem może być...zbyt mały garnek. Tak, to ma wpływ na czas gotowania. Im więcej miejsca mają ziemniaki, tym swobodniej krąży wokół nich wrząca woda (lub powietrze w przypadku pieczenia). Można to sobie łatwo wyobrazić - “zbite w kupę” ziemniaki stykające się dużą powierzchnią dłużej utrzymują temperaturę pokojową i “bronią się” przed podgrzaniem. To trochę jak ze śniegiem. W formie bałwana czy kulki śniegowej stopi się wolniej, niż równo rozprowadzony cienką warstwą.

Zajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaZajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaCzytaj dalej

Gotowanie ziemniaków można skrócić z 20-30 minut do 10 lub nawet 5 minut!

Z tego samego powodu pokrojenie ziemniaka na mniejsze kawałki pomaga w szybszym gotowaniu. Wiedzą o tym wszystkie zaradne gospodynie domowe. Pamiętaj tylko, aby uzyskane kawałki były mniej więcej tej samej wielkości tak, aby ugotowały się mniej więcej w tym samym czasie. Dotyczy to również gotowania ziemniaków różnej wielkości. Co jednak zrobić, jeśli wszystko robisz poprawnie, ale chcesz maksymalnie przyśpieszyć czas gotowania ziemniaków?

Dzisiaj grzeje: 1. Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc spektakularne efekty

2. Media: Koronawirus na pokładzie samolotu Ryanair. Pierwszy przypadek

Ziemniaki będą gotowe w 5-10 minut jeśli przed gotowaniem zalejesz je wrzącą, a nie zimną wodą. I takie ziemniaki we wrzącej wodzie wstawisz na palnik. Jednak nie stosuj tej metody za każdym razem - tak gotowane pyry mogą stracić więcej cennych witamin. Innym sposobem jest...mikrofalówka.

Niestety nie ma co liczyć na to, że mikrofalówka odpowiednio ugotuje ziemniaka, ale możemy wykorzystać ją do wstępnej obróbki i zmiękczenia, przygotowując kartofle do kolejnego kroku - na przykład pieczenia w piekarniku, czy to w formie frytek, czy ziemniaków w mundurkach. Wystarczy wbić widelec parę razy w ziemniaka, tworząc małe dziurki, a potem wstawić do mikrofalówki z maksymalną temperaturą na 3-4 minuty, w połowie obracając ziemniaki na drugą stronę. Taki ziemniak upiecze się szybciej, a “podgotowane” przed pieczeniem lub smażeniem frytki mają lepszą strukturę i chrupkość.

Najlepsze newsy:

  1. Przyjaciółka ujawnia treść ostatniej rozmowy z żoną Królikowskiego. Serce pęka
  2. Córka Ewy Błaszczyk zapadła w śpiączkę 20 lat temu. Po 18 latach nastąpiła poprawa, stało się niezwykłe
  3. Szaleństwo w Biedronce, włoska pizza za 1 złoty. Ukryty haczyk powala
  4. 10 najgorzej wpływających na mózg produktów. Ich zjedzenie nas ogłupia?
  5. Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość
  6. Przez lata mówiono nam, że wzmacnia kości. Teraz naukowcy powiązali je z nowotworem

Źródło: onet.pl; epicurious.com

Następny artykuł