Ryż należy odpowiednio gotowaćpixabay.com/moritz320

Jedząc ryż możesz sobie poważnie zaszkodzić. Wszystko przez błędy w gotowaniu, które popełnia 90% Polaków

Gotowanie ryżu wydaje się banalnie proste i bezpieczne. Niestety, większość Polaków popełnia fatalny w skutkach błąd, który może kosztować ogromnie dużo. Jedząc tak przygotowane jedzenie wiele ryzykujesz.

Gotowanie wbrew pozorom może okazać się niebezpieczne. Niezapalony palnik gazowy może wydzielać mnóstwo gazu, jeśli używa się go w zły sposób lub zwyczajnie o nim zapomni. Błędnie przygotowane produkty, nieświeże jedzenie czy nieuwaga mogą zakończyć się uszczerbkiem na zdrowiu. Na zdrowie człowieka czyhają jednak zdecydowanie bardziej nieoczywiste pułapki. Jedną z nich jest jedzenie źle ugotowanego ryżu. Większość z nas popełnia ten tragiczny w skutkach błąd.

Niczego nieświadomi klienci robili zakupy w Biedronce. Nagle policjanci otrzymali zgłoszenie o niebezpieczeństwieNiczego nieświadomi klienci robili zakupy w Biedronce. Nagle policjanci otrzymali zgłoszenie o niebezpieczeństwieCzytaj dalej

Gotowanie ryżu należy wykonać w sposób odpowiedni

Ryż jest podstawą żywienia większości ludzi na całej Ziemi. Choć w Azji gotuje się go tradycyjnie, po prostu wrzucając ziarna ryżu do wody, na Zachodzie wynaleziono zupełnie inne, wygodniejsze sposoby. Niestety, wiąże się to także z dużym ryzykiem, które każdy jedząc taki produkt, często nieświadomie, podejmuje.

Dzisiaj grzeje:

  1. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  2. Wielki cios dla enoturystyki. Płoną ogromne obszary za granicą
  3. Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocie

Popularne torebki z tworzywa sztucznego pozwalają szybko i łatwo ugotować ryż. Wystarczy doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, wrzucić torebkę, poczekać 15 minut, odcedzić z wody - i już można się bez problemowo zajadać. Niestety, cena jaką płacimy za taką wygodę i szybkość jest ogromna. W produkcji torebek perforowanych, puszek z jedzeniem czy opakowań wykorzystywany jest bisfenol A, który według specjalistów może mieć tragiczny wpływ na zdrowie człowieka.

Bisfenol do organizmu dostaje się drogą pokarmową, oddechową i przez skórę - ciężko jest się więc przed nim ochronić. Substancja ta zaburza pracę układu hormonalnego, co skutkować może otyłością. Zaburza także wydzielanie hormonów tarczycy, której nieregularna praca wpływa na cała game procesów zachodzących w organizmie.

O wiele zdrowiej jest ugotować ryż tradycyjna metodą. Wystarczy do tego opłukać ziarna pod wodą, aż tak przestanie być mleczno-biała. Następnie postawić garnek z wodą na gaz, ugotować ryż okazjonalnie mieszając i gotowe. Taki sposób nie zajmuje zbyt wiele czasu, jest zdrowszy, a także tańszy: sypki ryż kosztuje mniej w produkcji niż pakowany w foliowe torebeczki.

Równie skuteczny jak antybiotyk, a niewiele osób używa go inaczej niż jako przyprawy. Tymczasem olejek potrafi zdziałać cudaRównie skuteczny jak antybiotyk, a niewiele osób używa go inaczej niż jako przyprawy. Tymczasem olejek potrafi zdziałać cudaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Waloryzacja 2021. Resort podał konkretną kwotę
  2. Czeka nas kolejny lockdawn? Premier dał wyraźną odpowiedź
  3. Jest czego pozazdrościć - kuchnia Ewy Wachowicz odbiera mowę. Bije o głowę Gessler i Rozenek, przepiękna
  4. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  5. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat
  6. 1500 zł dodatku miesięcznie. Wiceminister właśnie potwierdził wejście nowej dopłaty

Źródło: parenting.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł