HerbataPxfuel/ licencja: CC 0

Zimno nam nie straszne, 3 najlepsze pod słońcem dodatki do herbaty. Stworzysz z nich miksturę zwalczającą dokuczliwe dolegliwości

Goździki o tej porze roku przeżywają prawdziwy renesans. W tym roku wyjątkowo ochłodzenie zaatakowało nas znienacka, dlatego potrzebujemy rozgrzania w trybie przyśpieszonym. Goździki oraz pozostałe dodatki do herbaty sprawdzą się tej roli lepiej niż znakomicie.

Goździki mają niezwykłe działanie, które jest bezcenne przy pierwszych chłodniejszych dniach. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jej walory smakowe, goździki bowiem doskonale komponują się z miodem oraz wszelkimi cytrusami. Ich przyjemnie korzenny smak od razu przywodzi nam na myśl same dobre wspomnienia. Oczywiście picie herbaty z dodatkiem goździków ma także swoje prozdrowotne uzasadnienie. Goździki są silnym antyoksydantem, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Posiadają także działanie odtruwające nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami. Jeśli nie lubimy goździków pływających w napojach, możemy wbić je w plasterek cytryny.

Dramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaDramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaCzytaj dalej

Nie tylko goździki - jaka herbata najlepiej rozgrzewa?

Równie cenne właściwości rozgrzewające ma imbir. Warto przed użyciem zetrzeć go na tartce albo lekko rozgnieść, aby uwolnił swój potencjał. Imbir powinien leżeć w herbacie co najmniej kilka minut, dzięki temu cały napar wypełniony będzie jego smakiem i aromatem. Imbir cechuje się zawartością gingerolu – związku, który posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Tym samym pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco - jeśli tylko zauważymy pierwsze symptomy przeziębienia, herbata z imbirem będzie bardziej niż wskazana. Imbir pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza przy okazji wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypią
  2. Została okrzyknięta najładniejszą babcią na świecie. Ma 63 lata, a figury zazdroszczą jej nawet nastolatki
  3. Mówiono, że jest gruba i skąpa, a została królową kuchni na długo przed Gessler. Zwykła kucharka stworzyła kulinarną biblię Polski

Ostatni, ale nie najmniej istotny w zestawieniu jest stary, dobry miód. Oczywiście tylko od zaufanego dostawcy, który sprzedaje najwyższej jakości. Jak radzą specjaliści, miodu nie powinniśmy dodawać do herbaty gdy jest bardzo gorąca. Najlepiej poczekać aż osiągnie temperaturę około 50 stopni. Zbyt wysoka temperatura może osłabiać prozdrowotne działanie miodu. Miód jak powszechnie wiadomo, posiada antybiotyczne działanie, które zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepszych rozwiązaniem na nadchodzące chłody jest lekko ostudzona herbata ze wszystkimi wymienionymi wyżej dodatkami. Wielka porcja energii i rozgrzania - gwarantowana.

Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda "Klanu" pokazała zdjęcie bez ubrań. Przy okazji wyszło, że aktorka jest fanką kulinariów, gotuje 365 dni w rokuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 500 plus nie tylko na dziecko? Przełomowy wyrok rozszerzy grono beneficjentów?
  2. Nowa strategia walki z koronawirusem. Znamy szczegóły
  3. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  4. Tłuczone, w mundurkach, z piekarnika, a może frytki? Zdziwisz się, które ziemniaki są najzdrowsze
  5. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół
  6. Porażająca wiadomość z zagranicy. Potwierdzili najgorsze wiadomości, to Polak

Źródło: hellozdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł