Grażyna Torbicka wypowiedziała się na temat przyzwyczajeń kulinarnych Polaków.eastnews/Piotr Molecki/East News

Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą

Grażyna Torbicka jakiś czas temu podzieliła się wyznaniem, jaką kuchnię pokochała za swoje ulubione przysmaki. Padło na dość wykwintne i nieco kontrowersyjne w Polsce dania. Torbicka zaznaczyła, że wiele tracimy przez swoją wieloletnią niechęć i brak otwartości na nowe doznania kulinarne.

Grażyna Torbicka słynie z dobrego gustu i niemal nigdy nie wywołuje skandalów w mediach. Znana prezenterka jest wręcz dla niektórych ikoną dobrego smaku i wyrafinowania. Jak można się więc domyślać, wśród jej ulubionych dań nie znajdziemy raczej tłustej golonki czy kaszanki. Torbicka uwielbia natomiast kuchnię francuską, a szczególną miłością darzy wykwintne desery. W wywiadzie na temat tego, za co tak bardzo lubi jedną z najlepszych kuchni na świecie, wyznała też, jaki błąd popełniają Polacy.

Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyFatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyCzytaj dalej

Grażyna Torbicka skrytykowała nawyki kulinarne Polaków

Grażyna Torbicka jakiś czas temu w wywiadzie dla WP opowiedziała, dlatego tak bardzo kocha kuchnię francuską. Wysublimowanie i celebrowanie posiłków bardzo ją ujęło, zaciekawiła ją też uroda Francuzek, które nie liczą kalorii i nie odmawiają sobie kolacji, a mimo to cieszą się nienaganną sylwetką. Szczególnym uwielbieniem darzy jednak typowe dla tej kuchni desery - crème brûlée oraz mille-feuille. W rozmowie nie pominięto także francuskiego specjału, czyli ślimaków i pewnej niechęci, z jaką Polacy podchodzą do owoców morza.

Dzisiaj grzeje:

  1. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  2. Nawet 6240 zł do twojej emerytury. Mało kto o tym wie, ale możesz liczyć na dodatkowe pieniądze

Torbicka ujęła temat z właściwym dla niej taktem i podkreśliła, z czego wynika nasza obawa przed specjałami, którymi raczą się Francuzi. "(...) wiem, że podejście Polaków do owoców morza jest takie, że po pierwsze nie chcemy tego jeść dla samej zasady, chociaż nigdy ich nie próbowaliśmy. Z drugiej strony, proszę zauważyć, w naszej kulturze owoce morze kojarzą się jako coś niesamowicie wykwintnego, i faktycznie słusznie, ale jeśli polecimy na lazurowe wybrzeże to właściwie w każdej knajpie podają to danie. Mule prowansalskie są jak włoskie spaghetti di pomodoro - są zwykłym i łatwo spotykanym daniem. Wszystko zależy więc od tego, gdzie wyrośliśmy i od kultury. Ale warto eksperymentować - ja do tego zachęcam, bo ślimaki uwielbiam" - wyznała słynna prezenterka, zachęcając do większej ciekawości świata i próbowania być może tylko pozornie wyszukanych potraw.

Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora "Rancza". Mało kto zna 1 fakt z jej życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziesiątki tysięcy Polaków otrzymają po 900 zł. Fundusz podkręca świadczenia
  2. Nie żyje 28-letni Przemek z Podkarpacia. Gdy matka usłyszała wycie syren, nie podejrzewała, że jadą do jej syna
  3. Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?
  4. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  5. Chciał ukryć okropną prawdę przed żoną. Zaczął czytać list od kochanki i stracił przytomność na oczach małżonki, spaghetti w tle
  6. Pilne ostrzeżenie dla części Polaków. Wystosowano alerty, zagrożenie zdrowia i życia

Źródło: pyszne.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł