Grochówka przygotowana według polecanego przepisu rozpływa się w ustach.pixabay/kalhh

Kochasz grochówkę? Podajemy najlepszy możliwy przepis

Grochówka gości na naszych stołach nieco rzadziej niż pomidorowa czy ogórkowa, ale miłośnicy tradycyjnych dań ją uwielbiają. Danie jest niezwykle aromatyczne i pożywne, a do tego koszt jego przygotowania jest śmiesznie niski. Zdradzamy przepis na obłędnie smaczną grochówkę.

Grochówka coraz częściej będzie dla nas idealną opcją obiadową. Zupa doskonale rozgrzewa w jesienne chłody, a do tego jest bardzo sycąca. Aby wszystkie składniki oddały pełnię smaku, warto jednak przygotować ją ze sprawdzonego przepisu. Dzięki temu groch będzie idealnie miękki, a zupa zyska cudowny lekko wędzony aromat boczku, kiełbasy i czosnku.

Stało się, dosłownie przed chwilą zostało wycofane. Nie używaj do gotowania ani smażenia pod żadnym pozoremStało się, dosłownie przed chwilą zostało wycofane. Nie używaj do gotowania ani smażenia pod żadnym pozoremCzytaj dalej

Grochówka przygotowana według cudownej receptury zachwyca smakiem

Grochówka nie musi kojarzyć się już z obiadem podawanym w wojsku. Większość z nas na pewno jadała ją w domu rodzinnym i rozrzewnieniem wspomina gęstą i pyszną zupę z nutą majeranku. Najczęściej gotuje się ja na żeberkach i podaje z lekko podsmażonym boczkiem oraz kiełbasą. By groch odpowiednio się ugotował, najlepiej namoczmy go jeszcze poprzedniego dnia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kamila zajrzała do lodówki w Biedronce. Długo stała jak wryta, mogła zrobić tylko jedno
  2. Polsat właśnie przekazał, rząd wydał rozporządzenie. Chodzi o zakaz lotów, wielu złapie się za głowy
  3. Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocie

Składniki:

  • 500 g żeberek,
  • 500 g żółtego grochu łuskanego,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 cebule (jedna do wywaru, druga do podsmażenia),
  • liście pora (zielona część),
  • 3 liście laurowe,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 60 g boczku (wędzonego lub surowego),
  • 100 g kiełbasy,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę, w której się moczył, i zalewamy garnek świeżą wodą tak, by sięgała ponad groch i zagotowujemy wszystko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy do momentu, aż strączki będą się lekko rozpadać. W tym czasie wypłukane żeberka zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy, po czym zmniejszamy moc palnika, usuwamy z wywaru szumowiny, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy, naciętą i nieobraną cebulę i liście pora. Gotujemy przez godzinę lub do miękkości mięsa. Wyławiamy przyprawy, żeberka, cebulę i liście pora, a następnie dorzucamy do zupy pokrojone w kostki ziemniaki, marchewkę i szczyptę soli. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkim ogniu. Dorzucamy przysmażoną wędlinę do garnka z grochem. Następnie smażymy posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy ją do zupy razem z kiełbasą, boczkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podajemy z pajdą chleba.

Niczego nieświadomi klienci robili zakupy w Biedronce. Nagle policjanci otrzymali zgłoszenie o niebezpieczeństwieNiczego nieświadomi klienci robili zakupy w Biedronce. Nagle policjanci otrzymali zgłoszenie o niebezpieczeństwieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kolejne województwo zakaże palenia w kominku. Szykuje się trudna zima
  2. Pięć szpitali odmówiło przyjęcia pacjenta. Gehenna 77-latka trwała dwa dni
  3. Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stron
  4. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  5. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat
  6. Nikt nie wierzył w powodzenie pary karłów. Jak wyglądają teraz ich dzieci?

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł