Groszek w nietypowej odsłoniePixabay / Emilia_Baczynska

Groszek cukrowy po zamarynowaniu nabiera słodkawej nuty i soczystości. Już teraz przygotuj na niego słoiki i ciesz się nim całą zimę

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że groszek cukrowy idealnie nadaje się na przetwory, które możemy wykonać w domowym zaciszu. Jego smak w takim wydaniu może przyprawić o zachwyt. Już teraz warto przygotować słoiki, dzięki temu przez cały rok będziesz mógł delektować się tym słodkawym i soczystym frykasem.

Bez wątpienia groszek cukrowy jest letnim przysmakiem. W tym okresie często dodajemy go do różnych dań. Wystarczy przypomnieć sobie jak pyszna jest gotowana marchewka lub sałatka jarzynowa z jego dodatkiem. Okazuje się, że groszek może mieć również inne zastosowania, a przetwory na jego bazie są niezwykle smakowite.

Potrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastPotrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastCzytaj dalej

Przetwory, w których pierwsze skrzypce gra groszek

Nie da się ukryć, że groszek w słoikach nie jest typowym widokiem, najczęściej na sklepowych półkach możemy natknąć się na te rośliny strączkowe zamknięte w metalowych puszkach. Domowym sposobem można przygotować swój własny przetwór. Najważniejsze, żeby wykorzystać w nim młody groszek cukrowy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g wyłuskanego groszku
  • 400 ml wody
  • 15 g cukru
  • 20 g soli
  • 3 ml soku z cytryny
  • 15 ml octu

Dzisiaj grzeje:

  1. Najgorsza wiadomość z samego rana. Nie żyje legenda telewizji
  2. Ne wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatek
  3. Były premier szuka pracy w internecie. Deklaruje się do działania zawsze i wszędzie

Groszek w słoiku jest prosty w przygotowaniu

Wyłuskany groszek umieść w durszlaku i dokładnie opłucz wodą. Następnie umieść go w małym garnku, a naczynie napełnij wodą. Pozostaw groszek na 3 godziny. Po tym czasie odcedź go i garnek z zielonym smakołykiem napełnij świeżą wodą. Całość podgrzewaj. Kiedy zacznie wrzeć, wówczas do wody z groszkiem dodaj sok z cytryny. 3 minuty później możesz wyłączyć ogień i odcedzić groszek. W tym samym czasie przygotuj marynatę. W osobnym małym garnku podgrzej wodę z cukrem i solą. Do wrzątku dolej octu i ponownie zagotuj. Groszek przesyp do słoików, zalej je marynatą. Po 10 minutowej pasteryzacji, postaw je do wystygnięcia w zacienionym miejscu. Tak przygotowanym przetworem możesz cieszyć się całym rokiem.

Najlepsze newsy:

  1. Ząb wypadł dziennikarce na antenie. Wszystko emitowano na żywo, widzowie nie mogą uwierzyć
  2. Turystki nie wytrzymały, gdy zobaczyły bryczkę z końmi na szlaku. Ich reakcja była natychmiastowa, wszystko się nagrało
  3. Życie turystów w Ustce zagrożone. Przeraźliwa sytuacja nie mieści się w głowie. Nieludzkie zachowanie
  4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
  5. 1 gęsty, kultowy dodatek pod panierką nadaje kotletom schabowym głębię intensywnego smaku. Rewolucyjny przepis
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Justyna Żyła zadziwia. Tuż po kłótni z Piotrem włożyła czerwone mini i prowokowała internautów (FOTO)

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł