Grzyby z lasu warto zamrozić - jest jeden powód, który przebija grzyby suszonepixabay.com/Alehandra13

Warto zamrozić grzyby zebrane w lesie. Jedną zaletą przewyższają suszone, jednak trzeba pamiętać o ważnej rzeczy

Grzyby są świetnym pretekstem do spaceru po lesie dla ludzi, którzy uwielbiają wstawać rano i łączyć się z naturą. Po owocnym grzybobraniu zostają nam często wielkie siatki z zebranymi okazami, które zwyczajowo się suszy. Okazuje się, że mrożone grzyby mają jedną zaletę, która stanowi o ich przewadze nad suszonymi.

Grzyby są nieodzownym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Żaden bigos czy żurek nie obejdzie się bez garści suszonych grzybów, które oddadzą swój aromat i wzmocnią smak dania. Tradycja zbierania grzybów jest w nas silna i nic nie jest w stanie powstrzymać grzybiarzy przed corocznymi, porannymi spacerami po lesie. Klasycznie większość grzybów jest suszona, a drobna garstka świeżo zebranych i najładniejszych okazów ląduje w zupie lub sosie. Proponujemy jednak zmianę przyzwyczajeń i zamiast suszenia spróbować mrożenia.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Grzyby z zamrażalnika mają jedną przewagę, która sprawia, że są lepsze

Mała ilość grzybów może diametralnie zmienić smak potrawy. Ziemisty i charakterystyczny aromat jest nie do podrobienia, a wielka ilość umami pobudza nasze kubki smakowe jeszcze bardziej. Zdecydowanie najbardziej popularną metodą konserwowania grzybów jest ich suszenie. Tak zachowane grzyby wytrzymują zdecydowanie najwięcej czasu. W procesie odparowywania wody ulatują jednak również związki odpowiadające za smak, więc za długi okres przydatności do spożycia płacimy gorszym smakiem.

Dzisiaj grzeje:

Mrożenie grzybów jest idealną alternatywą, która ma jedną zaletę ponad suszeniem. Po rozmrożeniu dostajemy produkt, który smakuje, pachnie i wygląda jakby był świeżo zerwany. Oczywiście taka metoda nie jest idealna. Po zamrożeniu nie powinniśmy przechowywać ich dłużej niż 6 miesięcy, a przed włożeniem do zamrażalnika, warto pokroić grzyby w drobniejsze kawałki. W czasie gotowania wrzuca się zamrożone grzyby do garnka lub na patelnie, więc lepiej mieć je zawczasu rozdrobnione.

Przed mrożeniem lepiej nie myć grzybów, a jeśli są wyjątkowo brudne delikatnie, opłucz je wodą i szybko wysusz. Inaczej zebrana na powierzchni grzybów woda zwiększy swoja objętość i zniszczy grzyby. Optymalna temperatura mrożenia wynosi co najmniej -18 stopni Celsjusza, lecz im mniej tym lepiej.

Najlepsze newsy:

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł