Grzyby i ich tajemnice.wikipedia.org H. Krisp https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Beata zachęcała do zbierania muchomorów. Robi je na maśle i delektuje się smakiem, wszystko z jednego powodu

W tym roku grzyby wyjątkowo obficie zagościły w polskich lasach. Niektórzy podchodzą do ich zbierania w sposób, który mógłby przyprawić o trwogę. Każdy słyszał o tym, że muchomory mogą stworzyć nie lada zagrożenie dla zdrowia. Beata Bilska-Zaleska ze Szczecinka jednak nie obawia się ich i sama wykorzystuje je w kuchni. Jakie są tego powody?

Nie da się ukryć, że grzyby są przepysznym darem lasów, który potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie od dziś wiadomo, że ich zbieranie wiąże się z pewnym ryzykiem. Spowodowane jest ono faktem, że niektóre grzyby są trujące. Najbardziej znanym przykładem są bez wątpienia muchomory. Ciężko uwierzyć, że ktoś decyduje się na ich zjedzenie.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Grzyby, które przyprawiają o trwogę

Muchomory to z całą pewnością jedne z tych grzybów, które większość miłośników leśnych poszukiwań omija szerokim łukiem. Jest to oczywiście jak najbardziej uzasadnione, ponieważ niektóre gatunki mogą doprowadzić do zatrucia fatalnegoo w skutkach. Niektórzy znawcy grzybów posiadają wiedzę, dzięki której muchomory przestają być aż tak przerażające. Należy do nich Beata Bilska-Zaleska ze Szczecinka, która jest ekspertką z zakresu grzybobrania.

Dzisiaj grzeje:

  1. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  2. Zabytkowe samochody pod inwestycje. Nawet nie wiesz, ile możesz na nich zarobić

Muchomory zbierane z jednego powodu

Beata Bilska-Zaleska zachęca do zbierania muchomorów wyłącznie te osoby, które bardzo dobrze znają się na grzybach, ponieważ doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak opłakane skutki może przynieść nawet najmniejsza pomyłka. Gatunki muchomorów, które mogą być spożywane przez człowieka to te określane jako rdzawobrązowe i czerwieniejące. Jak opisuje te grzyby ekspertka?

- Są jadalne, pyszne na maśle, ale oczywiście ich zbieranie zalecam tylko osobom bardzo dobrze znającym się na grzybach, bo łatwo je pomylić z innymi, trującymi muchomorami. Tak samo jak występującego już łuskwiaka zmiennego rosnącego na drzewach - powiedziała Beata Bilska-Zaleska, przytaczana przez portal Szczecinek Naszemiasto.

Warto wziąć sobie do serca tą ekspercką przestrogę. Beata Bilska-Zaleska jest wyjątkowo aktywna na Facebooku i prowadzi grupę "Grzyby, grzybiarze i grzybobranie", która liczy aż 55 tysięcy członków. Informacje na niej zawarte mogą być niezwykle użyteczne. Zdjęcie zbiorów mówi samo za siebie.

Grzyby mogą być zaskakujące

(Facebook / Beata Bilska-Zaleska)

Najlepsze newsy:

  1. Hanna Lis oglądała debatę i zwróciła uwagę na jeden szczegół. "Boże, widzisz i nie grzmisz"
  2. Tragedia w Ustroniu Morskim. Czarny scenariusz się spełnił, 19-latek nie żyje
  3. Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowym
  4. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  5. Jest cenna, pod żadnym pozorem nie traktuj jej jak chwast. Napar z rośliny ma cudowne działanie, wielu ogrodników popełnia błąd i pozbywa się "magicznego ziela" ze swojego ogródka
  6. Agent Roberta Lewandowskiego zmieszany z błotem. "Kasyna, spelunki i środki na erekcję"

Źródło: Szczecinek Naszemiasto

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł