Grzyby zaczynają pojawiać się już terazwikipedia.org/H. Krisp https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Niebywały wysyp grzybów w maju. Uważaj, żeby nie natknąć się na "palce diabła"

Grzyby pojawiły się w lasach wyjątkowo nagle i wielu ludzi ruszyło na zbiory. Musimy jednak pamiętać, aby uważać na trujące i niebezpieczne grzyby, które po zjedzeniu mogą skutkować poważnymi zatruciami. Grzyby "palce diabła" są wyjątkowo nieprzyjemne i powinniśmy unikać ich szerokim łukiem.

Grzyby są bardzo popularnym produktem w polskiej kuchni. Obecnie, dzięki kilku deszczowym dniom w wielu lasach możemy widzieć pierwsze duże skupiska grzybów. Jeśli poczekamy jeszcze z tydzień, możemy zacząć wybierać się na pełnoprawne grzybobranie. Musimy uważać, aby nie natrafić na "palce diabła".

Media dotarły do prawdziwych zarobków pracowników Lidla i Biedronki. Większość Polaków nie zdawała sobie sprawyMedia dotarły do prawdziwych zarobków pracowników Lidla i Biedronki. Większość Polaków nie zdawała sobie sprawyCzytaj dalej

Grzyby obficie wyrastają w lasach - bądźmy uważni co zbieramy

Chodzenie na grzyby dalej jest bardzo popularne. Ten relaksujący i odprężąjący wysiłek pozwala nie tylko oczyścić umysł i dusze, ale także napełnić kosze pysznymi grzybami. Specjalista Justyn Kołek, grzyboznawca i współtwórca poradnika "Grzybownik" wyjaśnia, że grzyby w maju nie są niczym dziwnym. Kołek tłumaczy, że najwięcej grzybów pojawia się na przełomie lata i jesieni, jednak są również takie gatunki, które rosną i w maju i późną jesienią.

Dzisiaj grzeje:

    1. Najlepszy tatar z receptury Gessler. Gwiazda nalicza ukrytą opłatę, nie zamawiaj, zrób sam bajecznie prostym sposobem

2. Dobra zmiana dla wielu polskich kierowców. Uprzykrzający życie przepis będzie mniej doskwierał

- Jak będą ciepłe dni, to warto pochodzić i poszukać. Szczególnie podczas pandemii, warto sobie pospacerować i poszukać. Chociażby dla zdrowotności - mówi Justyn Kołek.

Pamiętajmy jednak, że z grzybobraniem wiąże się ryzyko. Jest wiele grzybów, które mogą okazać się niebezpieczne. Jednym z nich jest okratek australijski, potocznie nazywany "palcami diabła". Swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu wyglądowi, którego nie można pomylić z niczym innym. Jego krwistoczerwone "palce" wyrastają z ziemi i rozczapierzają się. Warto zauważyć, że okratek wydziela specyficzny zapach padliny, więc lepiej omijać go z daleka. Okratek przez swój wygląd i zapach jest niejadalny.

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomości TVP bez skrupułów zmanipulowały jej wypowiedź. Zadziwiające sceny na antenie, jest mocna odpowiedź
  2. Prezydent Sopotu nie wytrzymał. Mówi o turystach ze Śląska
  3. Nie wymaga pieczenia, umiejętności i nietypowych składników. Bajecznie proste ciasto robi się niemal samo
  4. Skórki po bananach upiecz w piekarniku i zmiel. Proszek bananowy ma niewyobrażalną wartość
  5. Nowe hitowe kotlety schabowe z farszem podbijają sieć. Już zachwyciły ponad milion Polaków, nie trzeba nawet ziemniaków i surówki
  6. Adam Małysz w końcu przerwał milczenie. Ujawnił przed tysiącami fanów, jak się czuje, współczujemy

Źródło: wroclaw.naszemiasto.pl, wideo.wp.pl

Następny artykuł